2017-08-28

Recept: Smulpaj med plommon

Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen

För ett par veckor sedan spenderade M och jag en vecka i ett sommerhus vid Vesterhavet. (Det kallas visst Nordsjön på svenska, men nu har jag bott så länge i Danmark att det känns helt fel att säga Nordsjön. I min värld heter det ju Vesterhavet.) Vi hade lånat sommarhuset av en kompis föräldrar och ägnade hela veckan åt att plocka svamp och havtorn, bada, sova länge och sitta på terassen med en kopp kaffe i ena handen och en bok i den andra.

När vi skulle åka hem hämtade M’s mamma oss. När hon släppte av oss på flygplatsen i Aalborg trollade hon fram en påse från bagaget och gav till mig. ”Lite plommon,” sa hon. ”Vi har fått så många så jag tänkte att du säkert kan göra något trevligt till bloggen med några.” Och så kramades vi hejdå och M och jag stressade in för att hinna i tid och körde både vår plommonpåse och tre kvistar havtorn genom säkerhetskontrollen.

Det var först när vi satt och väntade på vårt flyg som jag tittade ordentligt i påsen med plommon och insåg att ”några stycken” plommon i M’s mammas värld snarare betydde över 100 plommon och att vi nog skulle vara glada för att ingen vägt vårt bagage. För hur tusan förklarar man flera kilos övervikt i frukt?

När vi kom tillbaka till Köpenhamn ägnade jag den kommande veckan åt att göra fler kakor och recept med plommon än jag någonsin gjort tidigare. Det mest klassiska var den här smulpajen med plommon som alltid smakar lika gott.

3 tips till smulpaj med plommon
✔ Jag använder samma deg till alla sorters smulpaj jag bakar. Så när du inte kan köpa plommon mer i år kan du till exempel fylla din crumble med äpple istället.
✔ Har du inte brun farin kan du använda vanligt strösocker istället.
✔ Jag använder mandlar i min smulpaj, men gillar du någon annan sorts nötter eller mandlar kan du använda det istället.

Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen

Smulpaj med plommon
(1 smulpaj, 45 minuter)

1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl mjöl
125 g smör
50 g mandelmassa/marsipan
400 g plommon
3 msk brun farin
1 knivspets vaniljpulver
0,5 citron
50 g mandlar

Skär smöret i mindre bitar.
Blanda mjöl, havregryn, socker och smör.
Riv marsipan i degen. Arbeta snabbt ihop till smulor med fingrarna.
Fördela hälften av smulorna i botten av en pajform (cirka 25-30 cm i diameter).
Baka vid 200 grader i 8 minuter.
Dela plommonen på mitten. Skär bort kärnan.
Blanda plommon, brun farin och vaniljpulver. Pressa citronsaft över och vänd ihop.
Fördela plommonen i pajformen.
Hacka mandlarna.
Fördela resten av degen och mandlarna på toppen av plommonen.
Baka cirka 20 minuter vid 200 grader. Kakan ska bli gyllene i färgen.

PS.
Har du fler plommon? Då tycker jag att du ska göra havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon. Supergod frukost!

0