2018-05-28

Recept: Sallad med squash och mango

Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen

Mannen som jag delar lägenhet, kylskåp och skafferi med har tre ätliga saker som han aldrig säger nej till. Pasta, kakor och sesamolja. Nummer ett och två delar han antagligen med rätt många. Typ hela Italien och halva Danmark. Nummer tre finns nog inte med på lika många topplistor. Men ibland när jag är nere och handlar får jag en känsla av att vårt lilla hushåll nog är Nörrebros största sesamolja-konsumenter. Knappt har vi köpt en ny flaska, så konstaterar Morten att den är slut. Enligt honom kan man nämligen ha det till allt och om han kunde hade han nog tagit en daglig shot som vore det pressad ingefära.

Efter att Morten upptäckte att sesamolja är det bästa han vet så har vi testat att tillsätta det till det mesta. Alla försök har varit relativt vällyckade enligt honom. Jag är inte lika förtjust i allt vi testat, men dagens kombination får toppbetyg även från mig.

Dagens recept – en sallad med squash, mango och sesamolja – blev till i klassisk ”töm kylskåpet”-anda härhemma. Där låg nämligen både en kvarglömd mango och en squash. Efter att ha experimenterat lite fram och tillbaka har det blivit dags att dela receptet. Salladen är god både till grillspett (vi har testat) och med en bunke räkor på toppen i matlådan dagen efter.

3 tips till sallad med squash och mango
✔ Hemligheten bakom den här salladen är sesamoljan. Jag använder alltid den här sesamoljan från Blue Dragon. Om den finns i svenska matbutiker rekommenderar jag den. Poängen är nämligen att sesamoljan verkligen smakar sesam. Jag har en gång köpt en stor flaska sesamolja från Urtekram som bara smakade olja. Totalt deppigt ju. Så försök hitta en som smakar mera sesam än olja.
✔ Squashen ska bara stekas 30 sekunder på varje sida. Annars blir den mjuk och tråkig.
✔ Har du färsk chili hemma kan du använda det istället för chiliflagor. Det brukar också vara gott.

Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen Recept: Sallad med squash och mango | Frk. Kräsen

Sallad med stekt squash och mango
(2 stora eller 4 små portioner)

2 mango
5 morötter
1 squash
2 tsk chiliflingor
0,5 tsk olja
1 lime
1 tsk sesamolja
1 knivspets salt
0,25 dl salta jordnötter

Skala morötterna. Skär därefter strimlor med en osthyvel eller potatisskalare.
Skär mangon i avlånga bitar.
Skär squashen i stavar.
Häll olja i en panna. Steg squashen 1 minut.
Blanda squash, mango och morötter.
Pressa limesaft över. Häll över sesamolja och salt. Vänd ihop.
Hacka jordnötterna. Toppa salladen med jordnötterna.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

0

Kommentera

så gott! måste testa detta!

Linn

Va kul! Hoppas att du gillar det 🙂

Kommentarer är avstängda