2018-08-21

Recept: Sallad med linser, blomkål och kantareller

Recept: Sallad med linser, blomkål och kantareller | Frk. Kräsen

Jag är tillbaka vid datorn. Dom senaste tre veckorna har mina blogginlägg och recept varit tidsinställda. Datorn har legat i bokhyllan och jag har haft autosvar på min mail. Istället för att sitta klar för att trycka på ”publicera”-knappen har jag varit ute och upplevt. Ätit god mat på en bakgård i Prag. Paddlat kajak i Leipzig. Badat i en pool som flöt runt i floden i Berlin. Tittat på fotboll i Hamburg, spelat massor av kort på diverse tyska tåg och gjort absolut ingenting i ett sommarhus vid havet.

Men igår var jag alltså tillbaka och letade fram datorn igen. Dom flesta brukar säga att semestern var härlig, men att det är skönt att vara tillbaka i vardagen igen. Att jobb och rutiner har sin egen charm. Jag är faktiskt inte säker på att jag håller med i år. Jag älskar mitt jobb, men jag hade inte haft något emot att spendera ytterligare en vecka med att tågluffa Europa runt eller sitta med en bra bok utanför sommarhuset.

Det enda som jag verkligen har saknat dom senaste tre veckorna är mitt egna kök. Vi har ätit massor av god mat på vår lilla tågluff (snart lägger jag upp guider till både Prag och Leipzig här). Men när det är sagt så har jag även ätit en rätt stor mängd hamburgare och hemmagjorda mackor i diverse format. Och även om sommarhuset vi lånade har ett helt okej kök så känns det skönt att återvända till mitt egna. Med 25 kryddburkar bredvid spisen och en mixer som uppför sig precis som den brukar.

En av dom första rätterna jag har tänkt mig att göra är den här salladen med linser, blomkål och kantareller. Ibland käkar jag den som tillbehör, men rätt ofta utgör den hela måltiden. Med en skiva bröd till mättar det precis lagom.

3 tips till sallad med linser, blomkål och kantareller
✔ Jag använder linser på burk. Du kan så klart ersätta burk-linserna med ”riktiga” linser som du kokar själv.
✔ Man kan äta bladen på blomkålen. Jag brukar skära bort den tjocka stjälken och lägga bladen i ett durkslag. Därefter häller jag kokande vatten över innan jag använder bladen i salladen.
✔ Har du en burk aioli i kylen kan du använda den till salladen istället för att göra egen.

Recept: Sallad med linser, blomkål och kantareller | Frk. Kräsen Recept: Sallad med linser, blomkål och kantareller | Frk. Kräsen Recept: Sallad med linser, blomkål och kantareller | Frk. Kräsen

Sallad med linser, blomkål och kantareller
(2 personer, 30 minuter)

1 burk linser
1 msk olja
1 ekologisk citron
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
1 tsk chiliflagor
1 blomkål
200 g kantareller
2 klyftor vitlök
2 schalottenlök
25 g smör
1 bunt persilja
0,5 dl majonnäs

Dela blomkålen i mindre buketter.
Vänd blomkålen i lite olja. Krydda med salt, peppar och chiliflagor.
Baka i ugnen vid 200 grader i 15 minuter.
Rensa kantarellerna. Dela på mitten.
Skär löken i klyftor eller skivor.
Hacka en klyfta vitlök fint.
Smält smör i en stekpanna.
Tillsätt kantareller, lök och vitlök.
Stek i cirka 10 minuter. Smaka till med salt och peppar.
Blanda olja, salt och peppar i en skål.
Riv citronskal och pressa saften. Häll saften i skålen med olja samtidigt som du rör rund. Blanda i citronskalet.
Vänd dressingen med linserna.
Blanda linser, blomkål och kantareller.
Hacka persilja. Vänd i salladen.
Riv en klyfta vitlök. Blanda med majonnäs och en knivspets salt. Servera till salladen.

Andra recept på sallad:
Sallad med squash och mango
Råkostsallad med rödkål och morötter
Sallad med bönor och squash

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.