2018-08-16

Recept: Sallad med bönor och squash

Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen

Den här salladen med bönor, squash och ärtor har jag ätit många gånger i sommar. När det har varit lite varmt och man inte riktigt orkar stå i köket är den ett bra alternativ som inte kräver så lång tid. Och så känns det som en bra idé att utnyttja att det finns svensk och dansk squash, bönor och ärtor i matbutiken.

Första gången serverade jag den med kyckling. Andra gången med grillad makrill. Det var Mortens idé att själv grilla makrill och jag var hyfsat skeptisk när jag gick in hos fiskhandlaren för att köpa ett gäng fiskar med mig hem. Men resultatet blev hur bra som helst.

Ska det gå extra snabbt är några skivor stekt halloumiost eller ett pocherat ägg också gott till. Eller nybakat bröd. I början av sommaren experimenterade jag med att baka grytbröd. Men när det plötsligt blev ännu varmare ute kändes det inte kul att stå inomhus och baka bröd, så det projektet sattes på paus. Men om man orkar baka bröd just nu funkar det nog utmärkt ihop.

4 tips till en god sallad med bönor och squash
✔ Du kan använda gula eller gröna bönor och gul eller grön squash. Bara köp det du gillar bäst eller hittar i butiken.
✔ Svårt att få tag på ärtor? Köp ärtskott istället. Smakar toppengott. Eller odla själv – Julia har gjort en fin guide här.
✔ Du kan använda ett mandolinjärn, en osthyvel eller en potatisskalare för att strimla squashen.
✔ Kok inte bönorna för länge. Dom ska vara lite krispiga, inte mjuka och tråkiga.

Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen Recept: Sallad med bönor och squash | Frk. Kräsen

Sallad med bönor och squash
2 stora eller 4 små portioner, 20 minuter

1 squash
100 g bönor
1 dl ärtor
1 msk olivolja
1 ekologisk citron
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
50 g pinjenötter

Skär squashen i tunna strimlor.
Koka bönorna kort, så att dom fortfarande är krispiga.
Förbered ärtorna.
Blanda ihop squash, bönor och ärtor.
Riv citronskalet och pressa saften. Blanda olivolja, citronskal, salt och peppar i en liten skål.
Häll i citronsaften samtidigt som du vispar ihop innehållet.
Blanda dressingen och salladen.
Rosta pinjenötterna. Strö över salladen.

Andra recept på sallad:
Sallad med squash och mango
Råkostsallad med rödkål och morötter

4

Kommentera

mums! det här måste jag testa framöver!

Linn

Kul! Hoppas du gillar 🙂

Kommentarer är avstängda