2018-08-09

Recept: Rulltårta med bär

Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen

Glad rulltårtans dag! Enligt Google fyller rulltårtan år idag och det måste ju firas. Med rulltårta såklart. Jag har bakat en enkel och god med olika bär. Den tar bara 30 minuter att slänga ihop så det finnas nästan inte någon ursäkt för att inte fira idag.

Jag har försökt leta upp hur gammal rulltårtan egentligen blir och vem som kom på att den skulle få en helt egen dag men hittills har jag inte haft någon framgång. Men är det inte rätt sannolikt att livsmedelsindustrin har ett finger med i spelet? På samma sätt som dom hade med Kanelbullens dag?

Kanelbullens dag har ju startats av Hembakningsrådet. I slutet av 50-talet slog sig mjöl- socker och mejeriproducenter i Sverige ihop och skapade en föreningen som skulle inspirera oss till att baka mer i Sverige. Hembakningsrådet. 1999 bestämde Hembakningsrådet sig för att inspirera oss lite extra och uppfann Kanelbullens dag. Och vips – så hade vi en utmärkt anledning till att baka och köpa extra många kanelbullar i början på oktober.

Rulltårtan har kanske varit igenom samma process? Jag tycker inte att det känns helt osannolikt i alla fall. Hur som helst – vill du vara med och fira hjälper jag gärna till med ett recept. Varsågod och hoppas att det smakar!

3 tips till god rulltårta
✔ Min ugn bakar otroligt ojämnt så efter 2 minuter var jag tvungen att vända plåten – annars hade ena delen av rulltårtan fått en bränd bismak. Det är rätt viktigt att rulltårtan bakas jämnt, så har du också en konstig ugn kan du vända hela plåten efter 2 eller 3 minuter.
✔ Jag har mixat hallon och röda vinbär i det här receptet. Gillar du andra bär fungerar det också utmärkt.
✔ Rulla försiktigt ihop rulltårtan så snabbt som möjligt. Ligger den och svalnar för länge blir den hård och spricker lättare när du rullar ihop den. Har du inte tid att rulla ihop den på en gång kan du lägga en ren handduk över den. Då blir den inte torr så snabbt.

Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen Recept: Rulltårta med bär | Frk. KräsenRecept: Rulltårta med bär | Frk. Kräsen

Rulltårta med bär
1 rulltårta/12 skivor, 30 minuter

3 ägg
2,1 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 ekologisk citron
200 g färska bär
1 knivspets vaniljpulver
1,5 dl vispgrädde

Vispa ägg och 2 dl socker luftigt.
Blanda mjöl och bakpulver. Häll i degen och vispa ihop.
Riv citronskalet och pressa saften. Du ska använda 0,5 dl saft. Tillsätt till degen.
Häll degen på ett bakplåtspapper på en plåt. Bred ut i en fyrkant.
Baka kakan i cirka 5 minuter vid 250 grader. Strö 0,1 dl socker över.
Lägg ett bakplåtspapper över kakan. Vänd den. Dra försiktigt av bakplåtspappret från kakan.
Mixa bär och vaniljpulver.
Skär av de yttersta kanterna på rulltårtan. Bred ud bären.
Rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret. Skär i skivor och dekorera med vispgrädde och bär.

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.