2017-10-05

Recept: Salta mandlar

Recept: Salta mandlar | Frk. Kräsen

Har du provat att göra egna salta mandlar hemma? Det är väldigt enkelt. Och väldigt gott.

Mitt första försök med salta mandlar var för några år sen. Jag köpte en påse då och då men hade aldrig provat att göra det själv. Men efter att jag upptäckte hur enkelt det är att själv trolla fram är det nog det recept som jag använt absolut mest. Och jag kan inte låta bli att överväga hur trevligt det hade varit om jag gjort den upptäckten lite tidigare.

För tänk om jag vetat om hur lätt det är att göra salta mandlar när jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar i Sverige. Ute på landet där bussarna nästan aldrig gick och långt från närmaste matbutik. Sådan en gång hade det varit bra trevligt att ha vetat hur enkelt det är att göra salta mandlar själv när man just käkat upp den sista ostbågen och står och tittar in i ett halvtomt skafferi.

Eller när jag pluggade i Kalmar, var på CSN och balanserade mina inköp på en vinglig cykel en gång i veckan. Där fanns varken plats i cykelkorgen eller i budgeten till fancy mandlar. Men om jag vetat att det var så lätt att göra själv…

Istället upptäckte jag det nu. När närmaste matbutik är 150 meter bort och dessutom har öppet till midnatt. Det är alltså väldigt enkelt att stilla mitt behov för salta mandlar. Men nu när jag gör det själv har jag slutat köpa det färdigt. Men det är ju alltid bra att veta att jag kan köpa vanliga mandlar och salt helt fram till läggdags om behovet skulle kicka in och ingredienserna inte finns hemma. För vem har egentligen lust att stå utan världens bästa snack?

3 tips till salta mandlar
✔ Har du inget grovt salt hemma så ta fint salt istället. Så länge saltet blir helt upplöst i vattnet är det inte så viktigt.
✔ Det är viktigt att du rör runt bland mandlarna ett par gånger när de är i ugnen. Då får mandlarna en jämnare färg.
✔ Känns mandlarna mjuka efter 20 minuter i ugnen? Så fall kan du ge dem 5 minuter extra.

Recept: Salta mandlar | Frk. Kräsen Recept: Salta mandlar | Frk. Kräsen Recept: Salta mandlar | Frk. Kräsen Recept: Salta mandlar | Frk. Kräsen Recept: Salta mandlar | Frk. Kräsen Recept: Salta mandlar | Frk. Kräsen

Salta mandlar
(200 gram, 1 timme)

5 dl vatten
125 g grovt salt
200 g mandlar

Häll vatten och salt i en gryta och kok upp. Rör runt till saltet är upplöst.
Ta av grytan från värmen. Häll i mandlarna.
Låt mandlarna dra i vattnet i 30 minuter.
Häll bort vattnet och fördela mandlarna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Baka mandlarna vid 175 grader i cirka 20 minutter. Rör runt bland mandlarna ett par gånger.
Förvara mandlarna i en lufttät behållare.

3