2018-10-27

Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist)

Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen

”Det där liknar ju inte alls dammsugare”, tänker du kanske. ”Varför har hon döpt receptet till dammsugare med dansk twist? Det är ju jättekonstigt.”

Och ja. Du har helt rätt. Det liknar verkligen inte dammsugare. Men vet du hur svårt det är att översätta danska kaknamn till svenska? Det är jättesvårt. Så ibland måste man vara kreativ.

På danska heter dom här små kakorna ”romkugler”. Det är kulor som innehåller rom. Så långt är det ju egentligen ganska logiskt. Bakom pyntet gömmer sig precis samma deg som i danska dammsugare. Där är kaksmulor och annat gott. Så även om det inte ser ut som dammsugare har kakorna rätt mycket gemensamt.

Om du går in på ett klassiskt danskt konditori kan du alltid hitta romkulor bland kakorna och wienerbröden. Men själv bakar jag faktiskt inte romkulor speciellt ofta. Mest för att jag sällan har kakrester över och det är ju en ganska avgörande ingrediens. Men varje gång jag mot förmodan har några kakrester sparar jag dom. Och dom senaste veckorna har påsen med gamla kakor i min frys växt markant.

Anledningen heter ‘Den store bagedyst’. Det är den danska versionen av ‘Hela Sverige bakar’ och just nu går programmet på TV i Danmark. Jag tittar, analyserar och gör en video på min danska YouTube-kanal efter varje avsnitt. Och i min egen video testar jag att baka en av kakorna från programmet för att se hur enkelt eller svårt det egentligen är.

Min nya lilla YouTube-serie gör att Morten och jag äter kakor mest hela tiden. Våra kompisar och kontor hjälper oss att käka upp mina kreationer varje gång, men när man ska trycka ut bottnar i olika storlekar och mönster blir det trots allt rätt mycket rester över. Och när jag öppnade frysen tidigare den här veckan och fyllde på påsen med kakrester som jag alltid har liggande där konstaterade jag att det faktiskt var tillräckligt till hemmagjorda romkulor. En sån chans ska ju utnyttjas!

3 tips till dammsugare med twist
✔ Du kan använda vilken slags kakrester du vill. Det funkar både bra med olika sorters kladdkakor och tigerkaka. Eller något helt annat som du har hemma.
✔ Om degen är svår att arbeta ihop kan du tillsätta extra sylt. I klassiska danska romkulor brukar det vara hallonsylt, men jag gillar krusbärssylt. Du kan använda din favorit.
✔ I Danmark tillsätter man rom eller romessens i både romkulor och dammsugare. I Sverige tror jag att det är enklast att byta ut romessens mot arraksessens.

Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen Recept: Romkulor (dammsugare med dansk twist) | Fröken Kräsen

Danska romkulor/Dammsugare med twist
20-25 romkulor, 1 timme

500 g kakrester
100 g marsipan
1-2 msk sylt
1 tsk rom/romessens/arraksessens
175 g mörk choklad
Pynt (kokos, nötter, mandlar, strössel, frystorkade bär)

Dela kakan i mindre bitar och kör i en matberedare.
Riv marsipanen.
Blanda kaksmulor, marsipan, sylt och rom i en stor skål.
Hacka 100 g choklad och smält. Häll i degen.
Arbeta ihop degen. Forma små kulor.
Hacka resten av chokladen. Smält.
Doppa kulorna i choklad och rulla därefter i pynt.
Förvara i kylen.

2