2018-04-04

Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter

Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen

Idag är det back to the basic som gäller. För om det är något som alla käkat nån gång så måste det väl vara råkostsallad? Jag har i alla fall smaskat i mig rätt många versioner med rivna morötter, apelsiner och russin genom min uppväxt.

Förresten! Idag känns det som att våren är på väg här i Köpenhamn! Jag har precis cyklat fram och tillbaka genom Nörrebro och var tvungen att knäppa upp jackan och stuva ner halsduken i cykelkorgen. SÅ varmt var det och allt kändes så otroligt mycket lättare än för några dagar sedan. Och i matbutiken igår hade en av mattidningarna rabarberkaka på framsidan. Hej vårtecken liksom!

När jag såg rabarberbilden fick jag akut sug efter smulpaj med rabarber. Och gröt med rabarberkompott. Och sparris! Faktiskt nästan allt annat än sallad med rödkål. Men! Det går ju faktiskt några veckor till innan det finns rabarber och sparris i matbutiken och fram till dess är rödkål och råkostsallad ett alldeles utmärkt alternativ.

3 tips till en god råkostsallad
✔ I det här receptet har jag använt rödkål. Har du lite vitkål eller spetskål liggande i kylskåpet fungerar det lika bra.
✔ Pressa gärna lite apelsinsaft i råkostsalladen. Finns där en liten orange sjö på din skärbräda när du hackat apelsinen kan du ju bara hälla ner den i skålen.
✔ Du kan byta ut mandlarna mot andra nötter. Eller så kan du köpa färdigrostade mandlar på påse i matbutiken.

Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen Recept: Råkostsallad med rödkål och morötter | Frk. Kräsen

Råkostsallad med rödkål och morötter
(2 stora eller 4 små portioner, 20 minuter)

0,5 rödkål
3 msk olja
2 msk äppelvinäger
0,5 tsk salt
1 knivspets peppar
3 morötter
1 äpple
2 apelsiner
1 liten bunt persilja
0,5 dl torkade tranbär
0,5 dl mandlar

Snitta rödkålen fint.
Blanda 1 msk. olja med 1 knivspets salt och peppar. Tillsätt långsamt vinägern samtidigt som du vispar.
Blanda rödkålen och dressingen.
Skala morötterna. Använd en potatisskalare för att skära långa strimlor.
Skär äpplet och apelsin i båtar.
Hacka persiljan.
Blanda ihop alla grönsakerna.
Hacka mandlarna grovt. Rosta i olja i 3-5 minuter. Strö salt över.
Strö mandlar och tranbär på toppen av salladen.

2

Kommentera

det märks verkligen att våren är här nu! malmö blomstrade igår – jag tog min tunna jacka när jag gick till uni men blev alldeles för varm under promenaden! älskar det.

linn

Åh så härligt. Äntligen äntligen äntligen! Bästa känslan ju!

Kommentarer är avstängda