2018-06-05

Recept: Rabarberkompott

Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen

Först av allt: Hej till alla nya läsare som hittat hit på grund av Sandras fina inlägg. Här kommer ni antagligen hitta 85% recept, 10% Köpenhamn (det är där jag bor) och 5% allt möjligt annat. En del vispgrädde, såser gjorda på smör och bullar bakade med vetemjöl. Och noll dieter, mirakelkurer och långa utläggningar om superfood. Sånt tycker jag nämligen inte är så kul när jag lagar mat.

Så, nu när intron är färdig kan vi hoppa vidare till dagens recept. Rabarberkompott! Lätt som en plätt men så sjukt gott. Jag har haft en burk stående i kylskåpet sen första dagen jag hittade rabarber i matbutiken och jag har tänkt mig att göra ny kompott så länge säsongen är i gång.

Vad käkar du då detta fantastiska påfund till?

Är du sugen på dessert föreslår jag att du toppar dina frasvåfflor med rabarberkompott och lite grekisk yoghurt.

Vill du ha en ursäkt för att smyga in rabarberkompott på menyn redan på morgonkvisten fungerar den här chiagröten utmärkt med rabarberkompott på toppen.

Och den här havregrynsgröten med bakade plommon på toppen smakar minst lika bra med rabarberkompott som topping istället.

Och pavlova! Men mums – tänkt frasiga maränger, kräm och rabarberkompott? Sådan ett recept har jag inte arkivet än, men frågan är om jag inte måste slänga ihop det i veckan för att se om verkligheten är lika ljuvlig som fantasin? Jag lovar att hålla er uppdaterade på den punkten.

3 tips till god rabarberkompott
✔ Många recept på rabarberkompott är i en gryta på spisen. Det kan man såklart också, men jag tycker att det är lättare att göra det i ugnen. Då behöver man inte stå bredvid och röra runt hela tiden.
✔ Har du ingen stjärnanis i skafferiet? Bara lugn – rabarberkompotten blir ju knappast förstörd för att du hoppar över den delen. Bara kör på utan.
✔ Har du en gammal vaniljstång som ligger och skräpar i en kökslåda? Skippa vaniljpulvret och lägg i en halv vaniljstång istället. Det funkar precis lika bra.

Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen Recept: Rabarberkompott | Frk. Kräsen

Rabarberkompott
(cirka 3 dl, 40 minuter)

500 g rabarber
1 dl socker
1 knivspets vaniljpulver
2 stjärnanis

Tvätta rabarbern. Skär bort de nedersta cm och bladen.
Skär rabarbern i 2 cm långa bitar.
Blanda rabarber, socker, vaniljpulver och stjärnanis i en skål.
Fördela blandingen i en ugnsform.
”Baka” vid 175 grader i cirka 20 minuter. Rör runt ett par gånger.
Häll på glas och förvara i kylen.

8

Kommentera

mmm! måste göra!

Linn

Så kul! 🙂

Det här ska jag prova! Så gott det ser ut!

Linn

Tack! Hoppas att du gillar det när du testar.

Lisa Waadeland

Ser ljuvligt ut alltsammans , måste prova! Så inspirerande recept heja dig,

Linn

Men åh, tack! Så glad jag blir!

Kommentarer är avstängda