2018-09-20

Recept: Potatissoppa med citron och timjan

Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen

För ett par veckor sen var jag hemma i Skåne på besök. Pappa och jag hade delat upp dagens arbetsuppgifter: Han skulle cykla in till matbutiken och handla ingredienser och jag skulle laga lunch. En perfekt plan!

Det kittlade lagom oskönt i min hals, så i ett sista desperat försök på att skrämma bort en eventuell förkylning skrev jag ner ingredienserna till en värmande pumpasoppa med massor av chili på pappas inköpslista. För att försäkra mig om att det hela blev rätt googlade jag dessutom pumpor och visade pappa. Förklarade att hokkaido og butternut var helt okej. Men att han gärna fick låta bli att släpa med en hel Halloween-pumpa hem på pakethållaren.

Efter den pedagogiska genomgången tänkte jag att min pumpasoppa-plan var stensäker. Intill pappa ringde från matbutik nr. 2 och konstaterade att personalen i båda butiker informerat honom om att pumpasäsongen alltså inte börjat än.

Eftersom jag hade lagat pumpasoppa med 30 studenter på en matlagningsworkshop två dagar tidigare ställde jag mig en aning skeptisk till påståendet. Finns det verkligen inte pumpa i matbutikerna i Sverige i mitten av september? Eller är dom bara lite efter ute på den skånska landsbygden? Oavsett vilket behövde jag komma på en Plan B. Gärna snabbt, eftersom pappa stod och hängde med korgen på armen mitt på Konsum.

Lösningen blev soppornas säkraste kort. Potatissoppa. Den har nästan alla butiker alla ingredienser till året runt. Och med några kvistar timjan och lite citronsaft i smakar det nästan magiskt.

3 tips till potatissoppa
✔ Jag brukar köpa lite mjöligare potatisar till potatissoppa. Det mesta funkar bra så länge du undviker färskpotatis.
✔ Ser potatisarna någorlunda rena ut behöver du inte skala dom. Bara skrubba dom ordentligt rena och tärna ner i grytan.
✔ Färdig potatissoppa ska inte stå många minuter på spisen innan den har blivit lite tjockare än man tänkt sig. Blir soppan för tjock kan du bara tillsätta lite mer vatten eller grädde och röra ut.

Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen Recept: Potatissoppa med citron och timjan | Frk. Kräsen

Potatissoppa med citron och timjan
(4 personer, 30 minuter)

1 msk olja
1 lök
1 klyfta vitlök
5 kvistar timjan
500 g potatis
1 tärning grönsaksbuljong
6,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 ekologisk citron
2 tsk salt
1 knivspets peppar

Hacka lök, vitlök och timjan. Stek i en gryta i olja i 2 minuter.
Tärna potatisen. Stek i 2 minuter.
Tillsätt grönsaksbuljong. Häll i vatten.
Koka under lock till potatisen är mjuk (cirka 15 minuter).
Mixa soppan.
Blanda i grädde, citronskal och citronsaft. Rör ner.
Smaka av med salt och peppar.

5

Kommentera

alltså åh, potatissoppa är guld!

Linn

Visst är det! Så enkelt och med ingredienser man alltid har hemma.

underbart recept! och du är ju så skicklig på att presentera det också. tack!

Linn

Tack Wilda, så glad jag blir!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.