2018-10-11

Recept: Dansk ”brännande kärlek” med potatismos, bacon och lök

Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen

För några år sedan var där en tävling i Danmark. Den förra livsmedelsministern bestämde sig får att man skulle rösta fram Danmarks nationalrätt. Alla landets regioner (vilket inte är så många – Danmark är ju så litet!) fick nominera sina favoriträtter, innan danskarna skulle rösta fram en vinnare.

Tävlingens vinnare blev stekt fläsk med persiljesås. Mer mormor-agtigt än så blir det nästan inte. I alla fall inte på den här sidan av Öresundsbron. En annan rätt som låg bra till i omröstningen var ”brännande kärlek”. Bakom det lite lustiga namnet gömmer sig en stor hög potatismos toppad med bacon och massor av stekt lök. Också ganska mormor-agtigt. Men väldigt gott.

Fast att jag ätit rätt många portioner brännande kärlek har jag aldrig helt förstått var namnet kommer ifrån. Och ingen dansk som jag har frågat har någon aning. Men Google erbjuder en förklaring. I en gammel artikel i en dansk dagstidning berättar en forskare i mathistoria att brännande kärlek faktiskt handlar om just precis kärlek. Eller för att vara mera precis: Kvinnornas kärleksförklaring till sina män. För efter att dom hade varit ute och jobbat en hel dag och var trötta när dom kom hem, stod kvinnorna redo med att berg av potatis, lök och bacon. Som tydligen var värsta kärleksförklaringen i slutet av 1800-talet.

3 tips till ”brännande kärlek”
✔ Du kan göra potatismoset med mera eller mindre smör och mjölk. Så länge du gillar det spelar det inte så stor roll hur du får till det.
✔ Jag brukar köpa en stor bit bacon och själv hacka i mindre bitar. Låter det opraktiskt kan du bara köpa skivor eller bacon som är hackat.
✔ Vill du göra en vegetarisk version kan du byta ut bacon mot champinjoner. Toppa gärna med lite grönkålschips.

Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen Recept: Dansk "brännande kärlek" med potatismos och bacon | Frk. Kräsen

Brännande kärlek/Potatismos med bacon och lök
2 personer, 30 minuter

500 g potatis
2 msk smör
2 msk mjölk
1 tsk salt
1 knivspets peppar
100 g bacon
3 lök
1 knippe gräslök

Koka potatisen. Mosa och blanda med smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.
Skär lök och bacon i mindre bitar.
Stek baconet i en stekpanna i 2-3 minuter.
Tillsätt löken. Stek vidare i 5-10 minuter. Tillsätt en smula smör om pannan blir för torr.
Hacka gräslöken.
Servera potatismoset med massor av lök, bacon och gräslök på toppen.

Andra danska recept:
Dansk kycklingröra
Danska fastlagsbullar
Danska köttbullar i currysås

3