2018-04-23

Recept: Pommes frites

Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen

Har du testat att själv göra pommes frites? Jag brukade tänka att det var alldeles för besvärligt för att jag någonsin skulle försöka mig på det. Men samma sekund som jag smakade en hemgjord pommes frites ändrade jag mig. Det är ju värt varenda minut i köket!

Det var Morten som introducerade mig för hemmagjorda pommes första gången. Jag tittade skeptiskt på från soffan och undrade om det verkligen var värt en hel flaska olja, en större omrokering i frysen för att få plats med alla frusna potatisbitar och så lång tid vid spisen. Det var det.

För ett par veckor sen bestämde jag mig för att det var dags att föreviga processen och dela på bloggen. Det var fredag, och jag skulle äta lunch med Christin i Malmö klockan tolv. Så för att vara så effektiv som möjligt påbörjade jag pommes frites-processen direkt när jag gick upp. Jag skalade potatis innan jag åt frukost. Drack dagens första kopp kaffe samtidigt som det småkokade i en gryta på spisen. Och innan jag cyklade till tåget la jag alla mina pommes frites på rad och satte i frysen.

När jag kom hem några timmar senare var det bara att fortsätta. Jag köpte musslor i Torvehallerne. Fixade en flaska vin. Öppnade dörren till vår franska altan och började fritera. När jag var färdig några timmar senare hade jag tappat hela skålen med salt på golvet, upptäckt att mitt vita vin nog inte riktigt matchade maten och smort in halva köket i olja.

Men när den sista bilden till det här receptet var tagen ställde jag moules frites och två vinglas på bordet och struntade i att ingen vinkunnig hade rekommenderat min kvällsmatskombination och att det var kaos i köket. För maten smakade fortfarande fantastiskt.

5 tips till pommes frites
✔ Försök att skära lika stora pommes frites. Det är lättare att fritera senare om potatisbitarna har samma storlek.
✔ Det är viktigt att du inte kokar potatisen för länge. Så snart du kan sticka en kniv genom potatisen ska du hälla av vattnet. Kokar du den för länge blir den mjuk och går sönder när du ska fritera den.
✔ Använd en smakneutral olja när du friterar. Olivolja smakar för mycket och ger en stark bismak. Det är bättre att till exempel använda solrosolja eller en billig rapsolja.
✔ Värm oljan i en gryta. Du kan lägga ner en bit bröd eller en pommes frites för att se om oljan är varm nog. Brusar det runt brödbiten eller potatisen så är den varm. När dina pommes frites är färdiga med första omgång fritering börjar de bli gyllenbruna i kanterna.
✔ Det är svårt att fritera alla pommes frites samtidigt. Lägg de som är färdiga på ett fat i ugnen vid 80 grader till resten är färdiga.

Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen Recept: Pommes frites | Frk. Kräsen

Pommes frites
(2 personer, 6 timmar)

6 bakpotatisar
6-8 dl smakneutral olja
1 tsk salt
1 msk ättika

Skala potatisen. Skär i avlånga bitar.
Tillsätt ättika i en gryta med vatten.
Koka potatisen. Häll av vattnet så snart potatisen börjar bli mjuk.
Skölj potatisen med kallt vatten.
Lägg ut potatisen på en platt yta och sätt i kylen eller frysen i minst 2 timmar.
Häll cirka 3 cm olja i en stor gryta. Värm upp oljan.
Sänk försiktigt ner potatisen i grytan. Fritera i 5-10 minuter eller till potatisen börjar få en gyllenbrun färg.
Lägg tillbaka potatisen på plattan. Sätt in i frysen i 1-2 timmar.
Tillsätt ny olja i grytan och värm upp.
Sänk försiktigt ner potatisen i grytan. Fritera till potatisen är lagom gyllenbrun.
Plocka upp potatisen. Lägg på hushållspapper så att oljan absorberas.
Strö salt över.

2

Kommentera

Oooh bakpotatis alltså! Smart! Ska testa det här nån ledig helg när vi har mycket tid :))

linn

Bakpotatis alltså – 90-talets favorit får revansch! 🙂

Kommentarer är avstängda