2017-06-15

Recept: Pizzadeg

Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen

Bakar du egen pizzadeg? Hemmabakad pizzadeg smakar betydligt bättre än den man kan köpa färdig i matbutiken och är inte speciellt svår att göra. Så det finns inga ursäkter för att låta bli.

Eller. Det finns såklart några ursäkter. Och även om jag lovprisar hemmagjord pizzadeg använder jag faktiskt en av ursäkterna rätt ofta. Det är lite pinsamt att erkänna, men sanningen är nämligen att jag köper min pizzadeg färdig från min lokala pizzeria.

Tro nu inte att jag alltid använt mig av den ursäkten. För i flera år bakade jag egen pizzadeg. Och det smakade gott. Jag var alltid nöjd med resultatet. Men när en av mina kompisar berättade för mig att man kunde gå ner till vår lokala pizzeria och köpa en klump av deras deg för 15 kronor så kände jag mig tvungen att göra det. En gång. Ni vet, för research-syfte.

Eftersom min lokala pizzeria bakar fantastiska pizzor borde jag kanske ha insett att deras pizzadeg också är fantastisk. Men trots det blev jag överraskad när jag insåg att…

1) …oavsett hur mycket jag knådat min deg så var deras lättare att kavla.
2) …luftbubblorna i pizzan blev dubbelt så stora med deras deg.
3) …deras deg smakar en aning bättre.

Upptäckten att pizzerian runt hörnet bakar bättre deg än mig var både fantastisk och förfärlig. Fantastisk för att allt har blivit så mycket enklare när jag kan gå ner och köpa en god färdig deg som bara ska kavlas ut. Men förfärligt för att jag alltid har lite dåligt samvete över att fuska i köket. Snacka om att inte leva upp till sitt rykte som matbloggare! Tänk om någon ser mig? (Jag löser det genom att nästan alltid skicka ner M till pizzerian efter deg. Det fungerar utmärkt.)

Men. Har du inte en trevlig pizzeria runt hörnet som säljer pizzadeg för 15 kronor klumpen så borde du använda det här receptet. För det är det näst bästa alternativet jag vet.

4 tips till god pizzadeg
✔ Mängden mjöl kan variera lite från gång till gång. Några gånger behövs det 6,5 dl mjöl och några gånger behövs det 7,5 dl mjöl. Det är inte så viktigt att det är precist – det är viktigt att degen får en bra konsistens.
✔ Har du en bakmaskin är det en bra idé att använda den. Ju längre du knådar degen (för hand eller i maskin) ju lättare är det att kavla ut den.
✔ Använd gärna lite extra mjöl när du kavlar ut degen så den inte klistrar.
✔ Passar det bättre att du bakar pizzadeg dagen innan? Så fall kan du använda mitt recept på kalljäst pizzadeg istället.

Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen

Pizzadeg
(2 stora eller 4 små pizzaer)

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
Cirka 7 dl mjöl

Smula jästen i en skål.
Häll vatten i skålen. Rör ut jästen.
Häll i olja, socker och salt.
Blanda i mjöl. Byt eventuellt ut 1 dl durummjöl istället för vanligt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa en timme. Nu kan degen användas till pizza.

Goda recept på pizza:
Vit pizza med kantareller och picklad rödlök

5