2018-07-12

Recept: Pizza med potatis, crème fraiche och tångkaviar

Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen

Idag bjussar jag på en perfekt sommarpizza – pizza med potatis, créme fraiche, tångkaviar och gräslök. Blir det mera somrigt? Jag tror nästan inte det.

Morten tittade på den här pizzan med stora ögon när jag serverade den för några dagar sedan. ”Med den toppingen känns det där nästan inte som en pizza,” konstaterade han. Och jag förstår ju vad han menar. Kall pizza (jag serverar faktiskt den här pizzan kall!) med créme fraiche, kaviar och gräslök? Det känns nästan mer som midsommarmat. Och om det finns något Morten är skeptisk omkring är det svensk midsommarmat.

Midsommarmat-traumat stammar från en fest på vårt studenthus samma år som Morten och jag möttes. Midsommar inträffar ju någorlunda samtidigt som den danska högtiden Sankt Hans – som mest av allt påminner om vår valborg. Och på Sankt Hans brukar danskarna grilla. Dom firar mest av allt med stora mängder kött och öl.

Huset där våra gamla studentkorridorer låg brukade inte ha något Sankt Hans-bål, men däremot brukade dom fira. Åren innan hade det varit stor middag utanför med helstekt gris. Vingliga stolar (och människor), obegränsat med öl och DJ. Men den här gången skulle man prova något annat. Tjejen som chefade över festplanerandet på kollegiet var svensk och trots att majoriteten av kollegiet stod som stora frågetecken klubbade hon igenom att Sankt Hans-grillen skulle ersättas med potatis, sill, gräslök och stora burkar gräddfil som någon åkte över till Malmö för att hämta.

Större festfiasko får man leta länge efter. Danskarna hatade den svenska midsommarmaten. Morten också. Varje gång jag nämner en menu som påminner om den ser man paniken i hans ögon. Och med den här pizzan var jag väl medveten om att jag balanserade precis på gränsen.

Men när den första paniken lagt sig åt Morten upp allt som jag dukade fram. Och frågade om det fanns mer. Så den konstiga pizzan – som inte liknade en ”vanlig pizza” – var en succé. Så nu hoppas jag bara att ni också gillar den!

3 tips till pizza med potatis
✔ Det är viktigt att potatisskivorna är tunna, för annars hinner pizzan bli bränd innan potatisen är färdig. Har du ett mandolinjärn är det toppen att använda. Annars kan en osthyvel eller liknande funka fint.
✔ Aldrig hört om tång-kaviar? Tång-kaviar ser ut precis som vanlig kaviar men är gjort på tång istället. Det brukar stå bredvid kaviaren i matbutiken och kostar ungefär lika mycket eller lite mindre. Gillar du vanlig kaviar kan du använda det istället – det är en smaksak.
✔ Jag brukar servera den här pizzan ljummen eller kall. Jag vet att det låter lite skumt, men det blir sjukt gott. Så våga låta den ligga en stund, innan du lägger på créme fraiche och dom andra ingredienserna.

Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen Recept: Pizza med potatis, creme fraiche og tångkaviar | Frk. Kräsen

Pizza med potatis, créme fraiche och tångkaviar
(2 stora eller 4 små pizzor, 45 minuter)

1 pizzadeg (här är mitt recept på vanlig pizzadeg och på kalljäst pizzadeg)
200 g creme cheese
2 tsk senap
2 tsk citronsaft
50 g parmesanost
500 g potatis
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 burk tångkaviar
2,5 dl créme fraiche
1 bunt gräslök
1 liten påse sallad

Förbered pizzadegen. Köp den färdig eller använd mitt recept.
Riv parmesanosten. Blanda creme cheese, senap, citronsaft och parmesan.
Kavla ut pizzadegen. Fördela creme cheese-blandningen på toppen.
Skär mycket tunna skivor av potatisen.
Skölj potatisskivorna och fördela på pizzan. Strö med salt och peppar.
Baka överst i ugnen 6-8 minuter vid 250 grader.
Låt pizzan kallna lite.
Fördela tångkaviar, créme fraiche, hackad gräslök och sallad på toppen.

Andra recept på pizza:
Vit pizza med salami, ruccola och cherrytomater
Pizza med kantareller och picklad rödlök
Pizza med kronärtskocka, spenat och citron
Pizza Margherita

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här

0