2018-06-09

Recept: Pizza Margherita

Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen

Vad säger ni till lite mer pizza? Jag vet att jag körde på med både kalljäst pizzadeg och pizza med kronärtskocka och spenat i förra veckan, men vem kan egentligen klandra mig? Pizza är och förblir ju gott, så jag hoppas att ni står ut med ett recept på Pizza Margherita också.

Apropå pizza. Vet ni vad dom inte har i Danmark? Pizzasallad. En snabb Google-sökning kunde informera mig om att pizzasalladen är uppfunnen på Pizzeria Piazza Opera i Stockholm 1969. I pizzasalladens Wikipedia-artikel står det att pizza-entreprenören Giuseppe ”Peppino” Sperandio uppfann pizzasalladen när han behövde en billig och mättande sallad som hans gäster kunde knapra i sig när de satt och väntade på sin pizza. Och pang – en succé måste väl ha varit född med tanke på att hela Sverige käkar det nu?

Det har dessvärre aldrig varit någon dansk pizza-entreprenör som fått samma geniala idé. Min grekiska favoritrestaurang serverar något likande till deras souvlaki, men närmare pizzasallad än det har jag inte kommit i Danmark.

Som utlandssvensk gör jag så klart mitt för att sälja in detta fantastiska produkt. Jag ser det som min personliga uppgift att få så många danskar som möjligt övertygade om att livet helt enkelt blir bättre med vitkål till pizzan, kardemumma i kanelbullarna och minst en årlig kräftskiva. Det går lite långsamt med pizzasalladen, men jag tror fortfarande på projektet.

3 tips till god Pizza Margherita
✔ Köp pizzadegen färdig eller baka den själv. Här är mitt recept på kalljäst pizzadeg och på helt klassisk pizzadeg.
✔ Jag gör min tomatsås själv när jag gör Pizza Margherita. Har du väldigt bråttom kan du byta ut den mot en färdiggjord.
✔ Jag brukar alltid låta min pizza stå och vila 5-10 minuter efter att jag lagt på alla ingredienserna. På det sättet blir den extra luftig och spröd.

Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen Recept: Pizza Margherita | Frk. KräsenRecept: Pizza Margherita | Frk. Kräsen

Pizza margarita
(4 små eller 2 stora pizzor, 45 minuter)

1 pizzadeg (här är mitt recept på vanlig pizzadeg och kalljäst pizzadeg)
1 tsk olja
2 klyftor vitlök
1 burk tomater
4 msk tomatpuré
1 tsk vinäger
1 msk socker
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
2 mozzarella
2 tsk oregano
4 kvistar färsk basilika

Hacka vitlöken fint.
Häll olja i en gryta. Stek vitlöken i 2 minuter.
Häll tomater och tomatpuré i en mixer. Mixa.
Tillsätt tomater, vinäger och socker i grytan.
Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kavla ut pizzadegen.
Bred ut tomatsås.
Dela mozzarellaosten i mindre bitar. Fördela på pizzan.
Toppa med oregano.
Baka vid 250 grader i toppen av ugnen i 6-8 minuter.
Fördela basilika på pizzan.

1

Kommentera

ingen pizzasallad när jag åker över till Finland heller! här på Åland tycker jag det är lite blandat, har sett pizzasallad på vissa ställen och på vissa inte. som mycket annat här, att det är lite svenskt och lite finskt och lite helt eget.
skoj ändå att pizzasalladen är så givet på varenda pizzeria i Sverige liksom, är ju en ganska märklig kombo egentligen?

Linn

Fin kombo ju – med lite svensk, lite finskt och lite blandat. Men du har rätt, pizzasallad är egentligen en rätt konstig uppfinning. Jag tänker att det hade varit mycket mer logiskt med en mera italiensk sallad?

men va, ingen pizzasallad?? oj, det tar jag verkligen för givet, haha 🙁 knäppt ändå!

Linn

Ingen pizzasallad! En mindre skandal när man är van vid det från Sverige!

Kommentarer är avstängda