2018-02-28

Recept: Pasta med lax, pesto och grönkål

Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen

Idag bjuder jag på enkel vardagsmat. Det här receptet på pasta med lax, pesto och grönkål tar max 30 minuter. Och vill du ha det helt vegetariskt kan du skippa laxen och dubblera antalet tomater. Det smakar också gott (jag har testat i matlådan för man är alltid mest poppis på mitt kontor om man inte får hela bygget att lukta av fisk halvvägs igenom arbetsdagen…).

När jag är nere och handlar just nu så verkar det som att det finns obegränsat med grönkål i matbutiken. Och alla andra sorters kål också för den delen. Och även om jag gillar att hålla mig till grönsaker som är i säsong och faktiskt alltid har varit ganska förtjust i grönkål, så har jag ändå börjat drömma mig bort till nypotatis, sparris och små jordgubbar.

För två veckor sedan fick jag faktiskt ett smakprov. En av mina danska kunder skrev och beställde sex sommarrecept på olika sorters sallad till ett litet recepthäfte som ska hänga bredvid deras produkter i matbutikerna i sommar. Så plötsligt satt jag och brainstormade sallad med ärtor, spenat och sommarbär. Stod nere i min matbutik och vände och vred på spanska jordgubbspaket för att se vilka som såg mest danska ut, så att bilderna skulle bli så realistiska som möjligt. Och när alla rätterna var lagade och bilderna tagna käkade jag sommarsallad till lunch i flera dagar.

Efter att ha ”fuskat” och ätit sommarmat tre luncher måste jag erkänna att det inte är helt samma sak. Jordgubbarna ser varken svenska eller danska ut och smakar inte riktigt av något. Och oavsett hur små potatisar jag letade fram i butiken så går det inte att fejka skandinavisk nypotatis mitt i ett iskallt februari.

Så jag får vänta lite till. Och under tiden käkar jag mera kål. I den här pastarätten och stekt med brynt smör. Men snart. Snart är det tid till nypotatis, sparris och jordgubbar!

3 tips till pasta med lax och pesto
✔ Häll kallt vatten över pastan när du hällt av vattnet. Annars riskerar du att pastan kokar vidare av sig själv och blir för mjuk och klistrar.
✔ Du kan båda köpa pesto i butiken eller göra den själv. Här är mitt recept på pesto med persilja och solroskärnor.
✔ Har du tight med tid kan du byta ut den färska laxen mot rökt lax. Det ger en annan smak, men maten blir färdig på under 15 minuter.

Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen Recept: Pasta med lax och pesto | Frk. Kräsen

Pasta med lax, pesto och grönkål
(2 stora portioner, 30 minuter)

1 paket färsk pasta (250 g)
200 g färsk lax
100 g grönkål
20 cocktailtomater
1 ekologisk citron
1,5 dl keso
1 dl grön pesto (här är mitt recept på pesto)
0,5 tsk havssalt
1 knivspets peppar

Placera laxen i ett ugnsfast fat. Baka laxen vid 175 grader i cirka 15 minuter.
Tvätta grönkålen. Skär bort stjälken i mitten och hacka resten.
Halvera tomaterna.
Tvätta citronen. Riv citronskalet och pressa saften.
Koka pastan enligt beskrivningen på paketet.
Vänd ihop pasta, pesto, grönkål, citronskal och citronsaft.
Vänd försiktigt i keson i pastan.
Dela laxen i mindre bitar och placera på toppen av pastan.
Pynta rätten med tomater. Strö lite salt och peppar på toppen.

PS.
Gillar du pasta? Här är mitt recept på en jättegod spagetti bolognese.

0

Kommentera

haha, så himla sant – det där om att värma fisk på arbetsplatsen (eller i skolan). borde vara totalförbjudet, haha 🙁 pasta med pesto är ju däremot kanongott! jag och johan är på jakt efter en bra matberedare så att vi kan göra lite pesto framöver. blev extra sugen efter det här!

linn

Smart idé! Allt blir lättare med en bra matberedare! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.