2018-06-24

Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor

Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen

Jag tycker att det är viktigt att käka ordentligt. Att bli mätt. Men ibland tycker jag att det kan vara lite svårt om sommaren. För vad äter man egentligen när det är varmt, tröjan klibbar och man helst vill leva av iste?

Hade jag bott närmare Medelhavet hade jag antagligen levt på mozzarella, frasiga baguetter, oliver och parmaskinka från dom små matbutikernas delikatteser från juni till augusti. Varje gång Morten och jag är i Italien brukar en stor mängd av våra måltider bestå av just den kombinationen. Det kostar nästan ingenting och smakar fantastiskt. (Och nu när jag pluggat italienska om kvällarna i ett år känns det som en överkomlig uppgift att göra den beställningen på italienska. Lagom svårt liksom.)

Men ska man kombinera den blandningen varje dag här hemma hade man ju blivit mer eller mindre ruinerad efter några veckor (och jag är lite osäker på hur bra magen mår om hela ens diet består av det?). Så jag försöker komma på andra goda sommarrätter.

Jag såg att Eric gjort en lista på massor av enkel sommarmat på hans blogg som lät väldigt god. Och så vill jag tipsa om ett recept själv också. Panerad sparris med ärtor och pocherat ägg. En slags dröm om man är lika förtjust i sparris och ägg som jag är. Och kan man inte bli mätt kan man kombinera rätten med massor av annat gott.

Så. Nu när dagens mattips är avklarat har jag tänkt mig att njuta av en solig söndag. Jag har just gjort en stor kanna kaffe och har en tredjedel kvar av ”De polyglotta älskarna” som jag läser just nu. Perfekt ju!

3 tips till panerad sparris
✔ Man skalar sparrisen för att paneringen ska fästa. Skalet är för glansigt för att något ska fästa direkt på det. Du kan spara allt du skalar bort och använda i en sallad.
✔ Våga använda rejält med smör när du steker sparrisen. Panering smakar för det mesta fantastiskt, men steker man i för lite smör blir det sällan gott.
✔ Tycker du att det är omöjligt att lyckas med pocherede ägg funkar det även bra att servera med ett löskokt ägg.

Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen Recept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. KräsenRecept: Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor | Frk. Kräsen

Panerad sparris med pocherat ägg och ärtor
(2 personer, 30 minuter)

10 sparris
1 dl mjöl
3 ägg
2 dl ströbröd
20 g parmesan
1 tsk salt
1 knivspets peppar
20 g smör
0,5 dl ärtor
1 msk ättikssprit 12%
0,5 tsk chiliflakes
1 citron

Skär bort de nedersta cm på sparrisen. Skala sparrisen med en potatisskalare.
Häll mjöl på en tallrik. Vänd sparrisen i mjölet.
Riv parmesan fint. Blanda ströbröd, parmesan, 0,5 tsk salt och 1 knivspets peppar.
Vispa ett ägg och häll på en tallrik. Vänd sparrisen i ägget efter att du vänt den i mjölet. Vänd därefter sparrisen i ströbrödet.
Smält 20 g smör i en stekpanna. Stek sparrisen till den är gyllenbrun.
Rensa ärtorna. Stek ärtorna i pannan i det sista smöret.
Koka upp vatten i en gryta. Skruva ner värmen. Tillsätt ättikssprit och lite salt.
Använd en visp för att skapa en virvel i vattnet. Knäck ett ägg i mitten. Fiska upp ägget efter cirka 3 minuter. Repetera med nästa ägg.
Placera ägget på toppen av sparrisen och ärtorna. Strö salt och chiliflakes på ägget. Servera med en skiva citron.

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och på Instagram här

5

Kommentera

Cissi

Gud, min mage kurrade bokstavligt till när jag läste detta, tack för ett supertips!

Linn

Haha, så fint! Är glad för att höra att du tycker det låter gott.

Detta ska jag lätt göra! Ägg, sparris och sanering. Bästa som finns ju.

sanering är alltså panering….. 🙂

Linn

Haha! Skrattade så när jag läste ägg, sparris och sanering även om jag fattade att det var en autokorrekt. Kul 🙂

att jag aldrig tänkt på panerad sparris! ser ju så självklart ut när man ser det. och gott!!

Linn

Det är så nice! Typ som pommes – bare med sparris i mitten 🙂

Kommentarer är avstängda