2017-11-12

Recept: Pajdeg

Recept: Pajdeg | Frk. Kräsen

Det finns vissa saker som alltid smakar bäst i hemmagjord version. Överst på min lista står pajdeg, pizzadeg och pesto. Tre saker som tack och lov är ganska enkelt att slänga ihop själv. Annat är det med till exempel hemmagjord pasta. Det verkar alltid som världens roligaste projekt men slutar alltid med att mitt tålamod tar slut efter en halv portion tagliatelle.

Ibland när man läser matbloggar och mattidningar känns det som att man ska göra precis allt själv. Det tycker inte jag. Mayonnaise, färsk pasta och apelsinmarmelad direkt från matbutiken smakar mer än okej. Så där orkar jag inte vispa, röra runt och kavla ut mer än nödvändigt. Istället har jag identifierat vilka gånger som den hemmagjorda versionen är värd lite mer tid och disk. Och där delar pajdegen, peston och pizzadegen förstaplatsen.

3 tips till hemmagjord pajdeg
✔ Om du vill ha en grövre pajdeg kan du byta ut 1 dl mjöl mot grövre mjöl som till exempel vetemjöl special eller grahamsmjöl.
✔ En del personer kavlar ut sin pajdeg så den blir helt slät och flyttar försiktigt över den till pajformen. Det ger ett lite jämnare resultat, men har du inte tålamod till det fungerar det bra att bara trycka ut den med fingrarna direkt i formen.
✔ Man sätter pajdegen i kylskåpet och sticker den med en gaffel för att den inte ska glida ner längs med kanterna på pajformen när man bakar den. Så hoppar du över den delen riskerar du att pajdegen glider ner och lägger sig i ett tjockt lager i botten av formen istället.

Recept: Pajdeg | Frk. Kräsen Recept: Pajdeg | Frk. Kräsen Recept: Pajdeg | Frk. Kräsen Recept: Pajdeg ı Frk. KräsenRecept: Pajdeg | Frk. Kräsen Recept: Pajdeg | Frk. Kräsen Recept: Pajdeg | Frk. Kräsen

Pajdeg
(1 pajdeg, 20 minuter + 1 timme i kylen)

3 dl mjöl
125 g smör
0,5 tsk salt
1 msk vatten

Blanda salt och mjöl i en skål. Skär smöret i mindre bitar och lägg i.
Arbeta ihop till en deg med fingrarna. Är degen smulig kan du tillsätta lite vatten.
Lägg degen i kylskåpet i 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform. Sätt formen med degen i kylskåpet ytterligare 30 minuter.
Använd en gaffel och gör små hål runt omkring i degen innan den ska in i ugnen.
Baka i ugnen i 10 minuter vid 175 grader. Nu är pajdegen klar att fyllas.

PS.
Pajen på den sista bilden är en paj med lax och spenat. Här är receptet.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.