2018-07-20

Recept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost

Recept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. Kräsen

Grekisk paj. Så brukade vi kalla den här pajen när jag var liten. Efter en varm semestervecka på Kreta när jag gick i fyran blev allt som innehöll både cocktailtomater och fetaost ”grektiskt” i mitt vokabulär. Grekisk sallad. Grekisk pasta. Och grekisk paj. För ett par år sedan bytte jag namn på pajen. Jag kallar den för det den innehåller istället: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost.

Apropå utländsk mat så käkade jag peruansk streetfood i helgen. Tidigare det här året så öppnade Reffen på Refshaleøen i Köpenhamn. Det som tidigare var en grå och deppig parkeringsplats i ett av Köpenhamns mest förfallna industrikvarter har trollats om till något helt annat. Har fyllts med färgglada och pyntade containrar, bänkar, ljusslingor och vimplar. I varje container finns ett litet kök och där erbjuds mer eller mindre exotiska rätter.

Reffen är efterföljaren till Copenhagen Street Food. Copenhagen Street Food huserade fram till årsskiftet mitt emot turistiga Nyhavn och bestod av massor av matbodar i en stor industrilokal precis vid vattnet. Enligt diverse hemsidor och guideböcker var det Köpenhamns mest hypade ställe, men jag var aldrig speciellt imponerad. Maten var tråkig och fantasilös, servicen dålig och det fanns aldrig tillräckligt med sittplatser.

Fast att vi har varit allt annat än förtjusta i Copenhagen Street Food bestämde vi oss för att ge Reffen en chans. I lördags hoppade vi på cyklarna och drog dit. Copenhagen Jazz Festival spelade en gratis konsert mitt bland containrarna och solen höll på att gå ner. Stället visade sig alltså från sin bästa sida. Och när vi gick runt och tittade insåg jag att det faktiskt fanns flera olika rätter som jag hade lust att smaka.

Valet föll på peruansk seafood och en stor mojito i en spann med massor av mynta. Men innan jag bestämde mig för att det var det bästa valet hann jag överväga om jag borde köpa ett ”grekiskt pitabröd” som också såg väldigt gott ut. Om det innehöll cocktailtomater och fetaost (som den här pajen) vet jag inte – men det märker jag väl nästa gång.

3 tips till en god paj med kyckling
✔ Du kan köpa pajdegen färdig eller slänga ihop den själv. Här är mitt recept på pajdeg.
✔ Vill du att det ska gå extra snabbt kan du köpa färdigstekt kyckling och strimla den. Det blir inte helt samma sak men smakar gott det också.
✔ Har du inte creme fraiche hemma kan du ersätta det med matlagningsgrädde eller mjölk istället.

Recept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. KräsenRecept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. KräsenRecept: Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost | Frk. Kräsen

Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost
1 paj (cirka 4 personer), 1 timme och 30 minuter

1 pajdeg (här är mitt recept på pajdeg)
1 msk olja
1 kycklingbröst
15 cocktailtomater
50 g fetaost
1 liten påse rucolasallad
10 oliver utan kärnor
4 ägg
4 dl crème fraiche
50 g riven ost
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 tsk oregano

Förbered pajdegen.
Stek kycklingen i olja cirka 6 minuter på varje sida eller till den är genomstekt. Krydda med salt och peppar och skär i mindre bitar.
Halvera tomaterna.
Smula fetaosten.
Fyll pajformen med kyckling, tomat, fetaost och rucolasallad.
Vispa ihop ägg, creme fraiche, riven ost, salt, peppar och oregano.
Häll blandningen i pajformen.
Baka pajen vid 175 grader i cirka 40 minuter. Är pajen inte färdig efter 40 minuter kan du lägga lite folie på toppen och baka den 5-10 minuter mer. På det sättet blir den inte för mörk på toppen.

Andra recept på paj:
Paj med svamp och karamelliserad lök
Paj med lax och spenat

1