2018-02-09

Recept: Morotskaka med glasyr

Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen

För ett par dagar sedan bakade jag morotskaka. Med lite trixande lyckades jag få ner den i min största plastlåda och efter ytterligare lite trixande fick jag ner lådan i cykelkorgen. Och så cyklade jag så försiktigt jag bara kunde till mitt kontor och pressade in lådan bland matlådor och öl i det gemensamma kylskåpet. En ytterst skumpig färd, så jag var rätt lättad över att kakan fortfarande hängde ihop när jag packade upp den och överraskade resten av kontoret efter lunch. Puh! (Varje gång jag transporterar kakor till jobbet på cykeln lovar jag mig själv att investera i en större cykelkorg, men så snart kakan är uppäten glömmer jag bort det. )

Sen jag började på mitt kontor i slutet av sommaren har jag haft kaka med minst ett par gånger i månaden. Några månader har det varit en gång i veckan. Men det finns ju så många kakdagar som ska firas.

På mitt kontor sitter det massor av spännande personer. Ett par fotografer, fyra art directors, ett par start-ups, en romanförfattare, en festivalarrangör och massa andra kreativa typer. Och i den kreativa sektorn finns det en stor förståelse för att alla kakdagar förtjänar ordentligt med uppmärksamhet. Så på mitt initiativ firade vi både kanelbullens dag och kladdkakans dag i höstas. Förra veckan fick hela kontoret lov att smaka mina danska fastlagsbullar och nästa vecka räknar jag med att vi ska käka semlor och fira Fettisdagen.

Enda problemet med alla kakorna är att kontoret börjar bli lite bortskämda. ”Sverige är ett bra land, för ni har så många kakdagar,” konstaterade en av de andra för ett par dagar sedan och jag började genast tänka över vilken nästa stora kakdag är. Den 25 mars är det våffeldagen (och jag bakar stans frasigaste frasvåfflor, så den ska vi absolut fira!), men det är ju först om en och en halv månad. Visst måste det finnas någon god kakdag innan dess? Jag får researcha!

3 tips till morotskaka
✔ Jag använder rörsocker när jag bakar morotskaka. Har du inte rörsocker hemma fungerar det utmärkt att använda vanligt strösocker istället.
✔ Använd en tandpetare eller liten kniv för att kolla om kakan är färdig i ugnen. Stick i kakan. Är det deg på tandpetaren behöver kakan lite mer tid i ugnen. Är den på väg att bli för mörk på toppen kan du lägga ett ark folie över.
✔ Jag gör min glasyr med philadelphiaost och grekisk yoghurt och har lite limejuice i för att göra den syrligare. Föredrar du citron (eller har citron hemma) kan du ersätta limejuicen med citron. Bara kom ihåg att vänta med glasyren om du ska frysa in delar av kakan. Då är det bättre att fixa glasyren när du ska äta kakan, för den är hopplös att frysa in.

Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen Recept: Morotskaka med glasyr | Frk. Kræsen

Morotskaka med glasyr
(1 kaka, 2 timmar)

3 ägg
2 dl rörsocker
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 knivspets salt
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 knivspets vaniljpulver
50 g valnötter
250 g morot
1 dl rapsolja
200 g philadelphiaost
1 dl grekisk yoghurt
0,5 dl florsocker
1 lime

Vispa ägg och socker luftigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, kanel, kardemumma och vaniljpulver. Vispa ihop.
Hacka valnötterna. Blanda i degen.
Skala och riv morötterna.
Blanda morötter eller rapsolja i degen.
Häll degen i en springform (cirka 24 cm i diameter) med bakplåtspapper.
Baka kakan vid 200 grader i 35 minuter. Låt kakan kallna.
Blanda philadelphia, grekiskt yoghurt och vaniljpulver. Pressa i limesaft.
Tillsätt florsocker. Vispa ihop.
Fördela glasyren på toppen av kakan.

0

Kommentera

alltså mm, gott!!

linn

Håller med! Alla dagar blir roligare med extra kaka!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.