2018-06-27

Recept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar

Recept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. Kräsen

Efter noga övervägande har jag kommit fram till att det nog inte går att leva enbart på färskpotatis och jordgubbar en hel sommar. Även om det spontant låter som en ganska bra idé. Jordgubbar till frukost, nykokta färskpotatisar till lunch och middag och en skål jordgubbar som kvällssnack innan man går och lägger sig. Men. Jag gissar att magontet kommer som ett brev på posten om jag faktiskt testar. Så därför har jag gjort kycklingsallad med färskpotatis och jordgubbar. En slags kompromiss.

Den här rätten kom för övrigt till ur ren frustration förra veckan. Jag var hemma och besökte mina föräldrar några dagar. Man vet aldrig vad som väntar en när man öppnar deras kylskåp, men jag lyckades hitta nog ingredienser för att slänga ihop en pasta med oliver och persilja. Förutseende som jag är gjorde jag tre portioner. En till mig och en till pappa som vi kunde äta till lunch. Och en extra som jag kunde käka till lunch nästa dag när jag skulle vara ensam hemma.

Den planen var utmärkt fram till nästa morgon när min mamma öppnade kylskåpet. ”Oj, vad är det här?” undrade hon när hon såg min matlåda. ”Det ser ju jättegott ut. Jag har ingen matlåda idag, så det här är ju helt perfekt. Den tar jag med,” konstaterade hon och cyklade nöjt iväg till jobbet med min pasta i cykelkorgen.

Suck! Således stod jag ännu en lunch framför kylskåpet och spanade in för att se om det fanns några andra ingredienser som kunde trollas om till en ny rätt till mig. Och när jag både hittade jordgubbar, lite potatis och resterna från vår grillade kyckling kvällen innan var det plötsligt helt okej att mamma snott med sig min pasta till jobbet.

3 tips till kycklingsallad
✔ Jag gör ofta den här salladen när jag har kycklingrester kvar från dagen innan. Har kycklingen varit vänd i någon marinad eller några extra kryddor är det bara en bonus.
✔ Det är inte så viktigt vilken slags grön sallad du har i. Välj din egen favorit eller blanda lite.
✔ Vill du att salladen ska bli mer matig kan du skippa den vanliga gurkan och skiva och steka en squash istället. Stek skivorna 30 sekunder på varje sida i lite olja och blanda ner.

Recept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. KräsenRecept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. Kräsen Recept: Kycklingsallad med potatis och jordgubbar | Frk. Kräsen

Kycklingsallad med potatis och jordgubbar
(2 personer, 30 minuter)

1 kycklingbröst
2 msk olja
1 tsk salt
1 knivspets peppar
15 färskpotatisar
2 handfull sallad
20 svarta oliver
8 kronärtskockshjärtan
10 cm gurka
15 jordgubbar
50 g fetaost
1 msk äppelcidervinäger eller liknanande

Stek kycklingen i 1 msk olja till den är genomstekt. Krydda med salt och peppar och skär i tunna skivor.
Kok potatisen i lättsaltat vatten.
Rensa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
Skär kronärtskockshjärtan och gurka i mindre bitar.
Smula fetaosten.
Blanda 1 msk olja, salt och peppar i en skål. Häll långsamt i vinägern samtidigt som du vispar.
Blanda potatis, sallad, oliver, kronärtskocka, gurka, jordgubbar och fetaost i en skål. Lägg kycklingen på toppen och häll över marinaden.

Andra goda recept med kyckling:
Dansk kycklingröra
Chicken nuggets

★ Gillar du bloggen kan du följa mig på Bloglovin här och på Instagram här

4