2018-10-26

Recept: Kyckling i grön curry

Recept: Kyckling i grön curry

När jag tittade in SVT’s hemsida för ett tag sedan såg jag reklam för ett nytt program. Det heter Bästa dieten‘ och handlar om fyra familjer och par, som ska testa varsin ny diet i en månad. Två personer ska käka LCHF, några ska testa 5:2-dieten och fasta två dagar i veckan, ett par ska äta helt veganskt och dom sista ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer. SVT kallar programmet för ”vetenskaps-reality”.

Är det någon som har sett dom första avsnitten? Jag har börjat titta på det – matintresserad som jag är. Efter ett och ett halv avsnitt har alla kommit en bra bit in i deras nya dieter. Gjort första sjukhusbesöket med tillhörande tester. Och jag hoppas snart på lite mer vetenskap och en smula mindre matinspiration och reality. För även om LCHF-parets coach lovordar ägg, kött och feta mejeriprodukter tycker jag att kritiken och eventuella baksidor av alla dieter hittills har lyst med sin frånvaro. Men det kanske kommer?

Själv tänker jag att jag baserar min ”diet” på sunt förnuft. Jag blandar vegetarisk kålsallad med kyckling i grön curry och fredagspizza med fitnessbesök. Och när jag ser programmet kan jag inte låta bli att spekulera i vilken diet jag själv helst hade testat i en månad. Jag vill varken fasta (bye bye 5:2) eller äta mer djur än vad jag gör idag (så nej tack till LCHF). Livsmedelsverkets rekommendationer och tallriksmodellen känns nästan för enkelt, men å andra sidan hade jag nog inte klarat mig speciellt länge på vegansk kost. Tänk att inte kunna äta yoghurt och löskokta ägg till frukost? Det verkar jobbigt.

Vad hade du valt om du skulle testa något nytt i en månad?

3 tips till kyckling i grön curry
✔ All grön curry-paste är inte lika stark. Köper du en svagare kan du tillsätta lite extra, så det blir god smak på rätten.
✔ Se till att kycklingen är genomstekt. Köper du stora kycklingbröst kanske dom behöver ett par minuter extra i ugnen.
✔ Med både fisksås och grön curry tycker jag sällan att det behövs extra salt. Men jag föreslår att du smakar av rätten och bestämmer själv – ibland är lite salt och peppar nödvändigt.

Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen Recept: Kyckling i grön curry | Frk. Kräsen

Kyckling i grön curry
4 personer, 40 minuter

1 burk kokosmjölk (cirka 400 ml)
2 msk grön curry-paste
2 msk fisksås
1 msk socker
250 g sugarsnaps
1 bunt salladslök
1 bunt basilika
1 squash
4 kycklingbröst
2 msk olja

Stek kycklingen i olja i en varm stekpanna i 2 minuter på varje sida.
Lägg kycklingen i en form. Sätt den i ugnen vid 175 grader i 20 minuter.
Blanda kokosmjölk, grön curry-paste, socker och fisksås i en gryta.
Låt det puttra på låg värme till kycklingen är färdig.
Skär squash, sugarsnaps och salladslök i mindre bitar.
Stek squash, sugarsnaps och salladslök i olja i 3-4 minuter.
Skär kycklingen i skivor. Servera med grönsaker och sås.
Pynta med basilika. Servera gärna med ris.

Andra goda recept med kyckling:
Dansk kycklingröra
Chicken nuggets
Kycklingsallad med potatis och jordgubbar
Paj med kyckling, cocktailtomater och fetaost

3

Kommentera

Men åh vad gott! Detta ska jag verkligen pröva! Tack för recept!

Linn

Så kul att du tycker att det låter gott. Tack! 🙂

Kommentarer är avstängda