2018-09-26

Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti

Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti

Idag drämmer jag till med en Lady och Lufsen-rätt. Köttbullar i tomatsås med spagetti. Kan det bli mer romantiskt? Antagligen inte. Något annat som jag tycker är ganska romantiskt är att jag ska tillverka en frukostskål till Morten. Jag har nämligen börjat på en keramikkurs. Jag räknar med att hela köket snart är fullt av hemmagjorda skålar och koppar. Och när jag frågade Morten om han önskade sig något bad han om en egen skål till sin yoghurt och müsli.

För ett år sedan bestämde jag mig för att jag var i akut behov av en hobby. Eller. Låt mig förtydliga. Jag var i behov av en hobby som inte har något som helst att göra med mitt jobb. (Efter att jag gjorde om min favorithobby till mitt heltidsjobb har jag nämligen saknat en ny hobby. Som inte är att dricka kaffe med kompisar eller stå 45 minuter på en stepmaskin på träningscentret på hörnet.)

Mitt första bud på en ny hobby var att börja plugga italienska. Så två terminer i rad cyklade jag genom regn och rusk för att spendera två timmar varje onsdag kväll i ett kallt klassrum tillsammans med ett gäng pensionärer. Jag gäspade mig igenom kvällarna och panik-gjorde veckans läxa en timme innan jag skulle iväg eftersom jag inte alls haft lust att göra det tidigare.

Efter ett år bestämde jag mig för att italienska nog inte var en speciellt bra hobby för mig. Det var för teoretiskt. Helt enkelt för tråkigt och ”jag går på högstadiet igen”-aktigt. I ett försök att hitta en roligare hobby undersökte jag alla kvällskurser man överhuvudtaget kan hitta i min del av Köpenhamn. Och när jag hittade en kurs i keramik bestämde jag mig för att det lät helt rätt.

Ikväll ska jag iväg på min tredje gång av tolv den här hösten. Och vet ni vad? Jag älskar det. Att sitta tre timmar i rad och försöka trolla om en lerklump till en skål eller en mugg är så otroligt kul. I samma sekund som jag börjar knåda den där klumpen är det som att alla tankar som inte handlar om lertyper, skålformar och glasyrfärger försvinner iväg. Mitt Pinterest-board med inspiration växer non-stop och jag längtar till onsdag kväll. Om det inte är stensäkra tecken på en potentiell favorithobby så vet jag inte vad det är!

Så vem vet – nästa gång kanske jag kan servera romantiskt Lady och Lufsen-mat på en hemmagjord tallrik. Det vore ju lagom coolt.

3 tips till goda köttbullar i tomatsås
✔ Jag brukar alltid baka mina köttbullar i ugnen. Jag tycker att det är lättare än att steka dom i stekpannan. Men föredrar du att steka dom i stekpannan så får du gärna fortsätta med det.
✔ Har du några gamla cherrytomater eller en halv burk soltorkade tomater i kylskåpet kan du slänga i dom också i tomatsåsen. Det kan nästan inte bli för mycket av det goda ju.
✔ Jag brukar servera den här rätten med stora mängder parmesanost på toppen. Det gör den ännu godare.

Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti Recept: Köttbullar i tomatsås med spagettiRecept: Köttbullar i tomatsås med spagetti Recept: Köttbullar i tomatsås med spagetti

Köttbullar i tomatsås med spagetti
(4 personer, 45 minuter)

400 g nötfärs
2 msk salt
1 tsk peppar
1 rödlök
10 kvistar basilika
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
1 ägg
1 msk olja
1 burk hackade tomater (cirka 400 g)
1 burk röd pesto (cirka 150 g)
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk paprika
0,25-0,5 tsk cayennepeppar
500 g spagetti

Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå i 5 minuter.
Blanda nötfärs, salt och peppar i en skål.
Riv rödlöken. Hacka basilika fint.
Blanda försiktigt ihop rödlök, basilika, ägg och mjölk-ströbröd-blandingen med färsen.
Rulla köttbullar (cirka 20-25 stycken) och lägg på en bakplåt eller stor form.
Sätt in i ugnen på 250 grader. Baka 5 minuter. Vänd alla köttbullarna med hjälp av två teskedar. Baka ytterligare 5 minuter.
Stek köttbullarna gyllenbruna i olja i en stekpanna.
Blanda tomatpuré, hackade tomater, röd pesto, 1 msk salt, 0,5 tsk peppar, paprika, cayennepeppar och balsamvinäger i en gryta.
Låt småkoka under lock i 15 minuter.
Mixa tomatsåsen. Blanda tomatsåsen och köttbullarna.
Servera med spagetti.

PS.
Gillar du det här receptet tycker jag att du ska testa mitt recept på grekiska köttbullar eller på danska köttbullar i currysås.

3

Kommentera

Liv

Åh var i Köpenhamn kan man gå på en sån kurs? Precis vad jag och mina kollegor pratat om!

Linn

Jag går på FOF. Här kan du läsa mer: http://www.fof.dk/kbh/Kursusoversigt/kreative-kurser/vaerksteder/keramik/keramik-og-modellering
Tror även att AOF har kurser, där kollade jag också.

Kommentarer är avstängda