2018-05-02

Recept: Klassisk lasagne

Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen

När jag pluggade på universitetet och bodde fem år på studentkorridor var där några rätter som lagades extra ofta. Av mig och av alla andra som bodde där. Så var det på mitt första korridorkök i Kalmar, så var det på alla fyra korridorkök jag bodde på i Århus i Danmark, och så var det på mitt sista korridorkök i Köpenhamn.

Några av rätterna som toppade matlistorna var kanske inte så stora kulinariska upplevelser. För oavsett hur mycket man anstränger sig så blir toast med ost och skinka sällan till gourmetmat. Men vissa av de där populära rätterna kan göras väldigt goda. Som dagens recept på lasagne. Anstränger man sig lite extra smakar det ju fantastiskt!

Även om lasagne brukar vara poppis så är det inte alltid det blir lika lyckat. Jag har i alla fall varit med på mer än en matklubb där ”tomat och köttfärssåsen” har ersatts med den största (och billigaste) flaskan färdiggjord tomatsås som matbutiken kan erbjuda – utan extra tankar på varken salt eller peppar. Och jag ryser fortfarande en smula när jag tänker tillbaka på den gången bechamelsåsen mest bestod av en tunn vit sås med klumpar av mjöl än något som man kan kalla krämigt.

Så idag gör jag den 19-åriga versionen av mig själv en tjänst för att visa att man faktiskt kan servera rätt nice lasagne även om man inte har så stor erfarenhet i köket. Att det varken behöver vara så svårt att svänga ihop en god tomatsås eller en krämig bechamel. Med lite tålamod kan det nämligen bli väldigt gott. Även på första försöket.

3 tips till god lasagne
✔ Det kanske kan låta lite segt att mixa alla tomaterna. Men gör det ändå! Det ger såsen en betydligt bättre konsistens som i sin tur ger hela lasagnen en bättre konsistens. Mycket värt det med andra ord.
✔ Den här lasagnen är gjord med torkade lasagneplattor. Jag delar plattorna på mitten innan jag ”bygger ihop” lasagnen.
✔ Om du har rester från förra gången du gjorde bolognese kan du använda det istället för att göra ny tomatsås med köttfärs. Gör jag stora lass köttfärssås så brukar jag använda lite av det till lasagne efteråt. Gott att  variera sig ju.

Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen Recept: Klassisk lasagne | Frk. Kräsen

Klassisk lasagne
(4 personer, 1 timme och 30 minuter)

1 lök
2 klyftor vitlök
2 msk olja
1 tsk torkad rosmarin
3 morötter
400 g nötfärs
75 g soltorkade tomater
2 burkar tomat
1 dl vatten
3 tsk salt
1 tsk peppar
25 smör
4 msk mjöl
6 dl mjölk
Lasagneplattor
1 mozzarella

Hacka lök och vitlök fint.
Riv morötterna.
Värm olja i en gryta. Stek lök, vitlök, morötter och rosmarin i 5 minuter.
Tillsätt färsen. Stek i 5 minuter.
Mixa de soltorkade tomaterna och burk-tomaterna.
Tillsätt tomater och vatten. Låt sjuda i 15 minuter.
Smaka av med 2 tsk salt och 1 tsk peppar.
Smält smör i en gryta.
Tillsätt mjöl och vispa ihop.
Tillsätt mjölken lite åt gången. Vispa. Koka tills såsen har en tjockare konsistens.
Smaka av med 1 tsk salt och 0,5 tsk peppar.
Lägg ett tunt lager köttfärssås i botten av en stor form.
Täck med lasagneplattor.
Lägg köttfärssås och vit sås i formen. Täck med lasagneplattor.
Repetera en eller två gånger.
Avsluta med att hälla sås på lasagneplattorna.
Baka i ugnen i 30 minuter vid 200 grader.
Skär lasagnen i 6-8 bitar i formen så att vätskan kan ånga bort. Fördela mozzarella över.
Baka ytterligare 10 minuter vid 200 grader.

PS.
Vill du hellre göra lasagne utan kött? Då tycker jag att du ska testa min vegetariska lasagne.

1

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.