2018-10-03

Recept: Kanelbullar med bönor

Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen

Imorgon är det Kanelbullens Dag. Dom senaste åren har jag arbetat flitigt på att introducera danskarna till Sveriges fantastiska koncept med kanelbullar i början av oktober. Och ju fler kanelbullar jag har serverat på mitt kontor, ju mer övertygade verkar dom bli. Men å andra sidan, vem kan inte se poängen i Kanelbullens Dag?

Internet, matbutiker och diverse mattidningar svämmar över av olika kanelbulle-recept just nu. Så istället för att dela ett helt klassiskt recept på helt klassiska kanelbullar vill jag introducera er för något annat. Kanelbullar med vita bönor.

I know – det låter helskumt. Varför skulle någon frivilligt vilja ha bönor i kanelbullarna? Jag klandrar er verkligen inte om ni tänker att det är konstigt. Varför ska man ta något som fungerar och proppa det fullt av bönor?

Jag skulle kunna skriva att kanelbullar med bönor är nyttigare än vanliga kanelbullar. Men jag hatar den sortens argument. Vill man ha något nyttigt till sin kopp kaffe fungerar riskakor alldeles utmärkt. Eller varför inte hoppa över hela fikat, när man ändå är igång? Ni hör ju – hur tråkigt som helst!

Så jag nöjer mig med att konstatera att dom här kanelbullarna mättar mer än dom klassiska. Dom smakar ungefär likadant men man är mätt lite längre. Det tycker jag är en ganska trevlig bonus när man dricker förmiddagskaffe. Eller när klockan är fyra om eftermiddagen och energin börjar ta slut.

Vågar du ge det ett försök hoppas jag att du blir lika förtjust i kanelbullarna som mig. Och om du oroar dig för att kunna smaka bönorna så har jag lurat i Morten en hel plåt bullar utan att han har haft en aning om att dom innehåller bönor. Så jag lovar att dom är kvalitetstestade!

3 tips till kanelbullar med bönor
✔ Du kan byta ut både mjölk och smör mot andra versioner i det här receptet. Jag har till exempel bakat bullarna med veganskt margarin. Det fungerar bra, även om det såklart betyder att den klassiska ”smörsmaken” försvinner.
✔ Knåda degen ordentligt. Har du en bakmaskin tycker jag att du ska använda den. Jag arbetar i lite mjöl åt gången i min maskin och låter den jobba fem minuter till sist. Då blir degen mycket enklare att kavla ut.
✔ Du kan byta ut sockret i fyllningen mot brun farin. Det smakar också gott.

Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kanelbullar med bönor | Frk. Kräsen

Kanelbullar med bönor
Cirka 32 bullar, 5 timmar

50 g jäst
5 dl mjölk
1 burk vita bönor (cirka 400 g)
1 kg mjöl
1 msk salt
150 g socker
2 msk kardemumma
3 ägg
250 g smör
3 msk kanel

Smula jästen i en stor skål.
Häll 3 dl mjölk i skålen. Rör ut jästen.
Häll av vattnet från bönorna och skölj dem.
Blanda 2 dl mjölk och alla bönorna. Mixa till en slät puré. Häll i skålen.
Tillsätt cirka två tredjedelar av mjölet, 75 g socker, salt, kardemumma och 2 ägg. Arbeta ihop.
Tillsätt resten av mjölet lite åt gången. Arbeta ihop mellan varje gång.
Skär 125 g smör i mindre bitar. Skär hål/luckor i degen med en kniv och stoppa ner smöret i hålen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa under en bakduk i 1 timme och 30 minuter.
Blanda 125 g smör, 75 g socker och kanel.
Dela degen i två delar. Kavla ut avlånga fyrkanter.
Fördela fyllningen på degen. Rulla ihop till två korvar. Rulla från den ena kortsidan till den andra.
Dela varje degkorv i cirka 16 bullar.
Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under en bakduk i 1 timme och 30 minuter.
Vispa ihop ett ägg och pensla bullarna.
Baka vid 200 grader i 12-15 minuter.

PS.
Gillar du det här receptet kan du även testa mitt recept på kalljästa bullar med bönor i.

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.