2018-09-07

Recept: Kalljästa bullar

Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen

Jag längtar till helgen. Imorgon ska jag vara med i morgonprogrammet i danska P4 och prata om svensk matkultur. ”Det är ju snart val i Sverige (som du säkert är väl medveten om) och vi tänkte fokusera lite på Sverige i radion. Vill du komma och prata om svensk mat?” stod det i ett mail som jag fick förra veckan. Jag sa ja, så klockan åtta imorgon har jag lovat att vara på plats i studion på Danmarks Radio.

När jag pratade med en av journalisterna på programmet tidigare den här veckan undrade hon vilken slags mat som är typiskt svensk. Jag får den frågan rätt ofta. Och svaret är tyvärr inte så spännande som man kan önska, för svensk och dansk mat har mycket gemensamt. Men det finns några saker som verkligen skiljer sig åt.

Ett bra exempel är bröd. Inte hembakat – som dom kalljästa bullarna i dagens inlägg. Men butiksbröd.

Det är ingen hemlighet att danskarna älskar rågbröd. Vissa av mina kompisar tar till och med rågbröd med sig på semestern. (Här måste jag också erkänna mig skyldig. Jag har både transporterat rågbröd med hem till Sverige och på semester på Mallorca.) Men även om danskarna inte förväntar sig danskt bröd i butikerna utomlands, blir dom överraskade över hur sött brödet är i Sverige.

Inför radiobesöket imorgon bestämde jag mig för att göra lite research och efter en stund på Google visste jag svaret – som faktiskt är över 100 år gammalt. Under första världskriget var det nämligen svårt att få tag på mjöl i Sverige. Socker hade vi däremot massor av, eftersom vi kunde odla sockerbetor själv. Och under knapra tider får man ju använda det som finns. Så i Sverige började man baka bröd med mindre mjöl och mera socker. När det blev möjligt att importera mjöl igen hade man vant sig vid sött bröd (som dessutom gav mer energi och jäste snabbare), så dåtidens svenskar var inte specielt förtjusta i att gå tillbaka till den gamla varianten. Visst är det intressant?

3 tips till kalljästa bullar
✔ Du kan själv välja vilken sorts mjöl du vill använda. Det blir bäst om den största delen mjöl är vanligt vetemjöl, men det spelar ingen roll om du använder grahamsmjöl, rågmjöl eller något helt tredje för att göra bullarna lite mer spännande.
✔ Degen ska vara lös – mera som en tjock gröt än en fast bulldeg.
✔ Jag brukar baka cirka 9 bullar. Gör du bullarna mindre kan det hända att dom ska baka lite kortare tid, så håll koll på ugnen.

Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar | Frk. Kräsen

Kalljästa bullar
(10-12 bullar, 1 timme + 1 dag i kylen)

6 dl kallt vatten
15 g jäst
1 tsk socker
2 msk olja
1 msk salt
1 dl havregryn
8 dl mjöl
1,5 dl rågmjöl eller grahamsmjöl

Smula jästen i en stor skål.
Häll i vattnet. Rör ut jästen.
Tillsätt socker, olja, salt, havregryn och mjöl.
Arbeta ihop. Degen ska vara lös och klistrig.
Sätt plastfolie över skålen och låt den jäsa i kylskåpet i cirka 12 timmar.
Forma cirka 10 bullar med en sked.
Låt bullarna jäsa på en bakplåt i 30 minuter.
Baka vid 225 grader i 18-20 minuter.

PS.
Gillar du kalljästa bullar föreslår jag att du även testar mitt recept på kalljästa bullar med bönor i degen. Man kan inte smaka bönorna och bullarna blir extra mättande.

5