2018-03-29

Recept: Kalljästa bullar med bönor

Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen

Jag har bakat kalljästa bullar med bönor, så idag bjussar jag på hembakat här på bloggen.

Jag debatterade med mig själv om jag bara skulle kalla bullarna för kalljästa bullar eller om kalljästa bullar med bönor trots allt är ett bättre alternativ. Det sistnämnda är ju onekligen mer informativt. Men jag är en smula rädd för att skrämma bort folk – för jag vet ju att alla inte tycker att bönor känns lika spännande.

Så om du tillhör ”åhh nej, bönor, usch vad jobbigt”-kategorin hoppas jag att du fortsätter läsa. För bullar med bönor är inte mer besvärligt än helt vanliga bullar. Och så smakar det minst lika gott.

Är du nervös för att bullarna smakar mer av bönor än av bröd? Det lovar jag att de inte gör. Jag har nämligen bakat massvis med bullar under vintern och serverat till Morten. Och om han inte hade fått veta att där var kikärtor i hade han aldrig haft en aning om det. Och eftersom ingen älskar gluten mer än han så känner jag att bullarna har klarat ”kan man smaka det?”-testet med råge.

Och så är bönor rätt nyttigt. Den största fördelen tycker jag är att bönor innehåller mycket protein. Och protein gör en mätt. Jag har till exempel bakat ett lass bullar och lagt i mina föräldrars frys. Så när min pappa, som har diabetes, ska käka sin obligatoriska bulle med ost till förmiddagskaffen varje dag är jag rätt nöjd med att han numera hittar en påse bönbullar istället för en helt vanlig påse med bullar i frysen. Smart va?

3 tips till bullar med bönor
✔ Jeg har bakat bullarna med både vita bönor och kikärtor. Jag tycker att vita bönor blir en aning godare men båda delarna fungerar bra.
✔ När man bakar kalljästa bullar och bröd är degen ofta väldigt klistrig. Den här degen ska också vara klistrig, men inte alldeles för rinnande.
✔ Bullar med bönor fungerar bra att frysa ner. Bönorna gör bullarna mer saftiga, så därför blir de inte torra när man fryser ner dem.

Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen Recept: Kalljästa bullar med bönor | Frk. Kräsen

Kalljästa bullar med bönor
(12-14 bullar, 1 timme + 1 dag i kylen)

2 burkar kikärtor eller vita bönor
4 dl kallt vatten
20 g jäst
2 tsk socker
2 msk olja
2 tsk salt
2 dl havregryn
8 dl mjöl

Häll av vattnet från bönorna och skölj dem.
Kör vatten och bönor i en mixer till en slät smet.
Smula jästen i en stor skål.
Häll i vattnet med bönorna. Rör ut jästen.
Tillsätt socker, olja, salt, havregryn och mjöl.
Arbeta ihop. Degen får gärna vara lite klistrig.
Sätt plastfolie över skålen och låt den jäsa i kylskåpet i cirka 12 timmar.
Forma 12-14 bullar med en sked.
Låt bullarna jäsa på en bakplåt i 45 minuter.
Baka vid 225 grader i 15-20 minuter.

PS.
Är det lite för nytänkande med bönor i bullarna? Här är mitt recept på helt traditionella kalljästa bullar. Eller vill du att det ska vara ännu mer nytänkande? Då tycker jag att du ska testa mina kanelbullar med bönor.

1

Kommentera

Veronika

Hur mycket bönor i gram använder du? Storleken på en burk varierar ganska mycket mellan de olika märkena som finns.. 🙂

Linn

Åh, bra fråga! I Danmark är alla burkarna samma storlek, så tänkte inte på att det kan vara annorlunda i Sverige. Men på min burk står det 400/240 gram 🙂

Veronika

Tack för snabbt svar – det blir definitivt bakning imorgon 🙂 Tack för en inspirerande blogg också!

Linn

Hoppas att det blir bra. Och tack! 🙂

Solveig Grubbström

Tack för dina härliga recept som nu är på svenska också. Från en kär faster.

Linn

Åh, jag blir så glad för att du hittat hit Solveig! Hoppas att du kan hitta lite inspiration. Stora kramar!

Kommentarer är avstängda