2018-05-30

Recept: Kalljäst pizzadeg

Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen

Innan vi hoppar vidare till dagens recept på kalljäst pizzadeg (alltså pizzadeg man slänger ihop kvällen innan och som står och jäser i kylen i 24 timmar) måste jag erkänna en sak. Något som nästan känns lite pinsamt när man försörjer sig på att komma på recept och fotografera mat. Men sanningen är faktiskt att jag väldigt sällan bakar egen pizzadeg. Jag köper den ofta färdig på vår lokala pizzeria.

Det började för två år sen. När jag flyttade ihop och in hos Morten så fick jag inte bara bo med en av mina favoritpersoner. Jag fick dessutom en pizzeria på bakgården. Vi är nämligen grannar med en av Nörrebros bästa. Ute på trottoaren är det alltid packat av folk i klassisk Nörrebro-stil. Och under sommaren sitter där nästan alltid minst en person från pizzerian på bakgården och viker pizzakartonger och stapplar på hög. För där blir sålt mycket pizza på Stefanos.

Några gånger när doften av smält ost och oregano blir för intensiv kan jag inte motstå frestelsen och köper färdig pizza där. Men ofta föredrar jag att baka den själv, och då kan man gå ner på Stefanos och köpa en bit av deras pizzadeg. Den har jäst och är färdig att kavla ut. Hur smart?!

Den färdiga pizzadegen på min pizzeria är den perfekta lösning när det ska gå lite snabbt och jag är lat. Men när jag faktiskt kommer på att jag vill laga pizza i god tid brukar jag göra kalljäst pizzadeg. Det blir också väldigt bra – men det kräver så klart att man bestämt sig för det redan dagen innan, eftersom den gärna ska jäsa över natten.

3 tips till källjäst pizzadeg
✔ Du kan experimentera med mängden durummjöl i det här receptet. Testa till exempel att använda hälften durummjöl och hälften vetemjöl. Så länge den totala mängden mjöl är någorlunda lika stor blir resultatet oftast bra.
✔ Ska min pizzadeg jäsa över natten (cirka 24 timmar) brukar jag använda 5 gram jäst. Ska den jäsa från morgon till kväll (cirka 12 timmar) brukar jag använda 10 gram jäst. Vill du äta pizza om några timmar är det bättre att du använder mitt recept på helt vanlig pizzadeg.
✔ Det är inte alla förunnat att ha en bakmaskin, men om du har en ska du absolut använda den nu. Ju längre du knådar pizzadeg, ju lättare är det att kavla ut den senare i processen. Så se det som en investering i dina armmuskler om du står med en träslev och rör runt.

Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Kalljäst pizzadeg | Frk. Kräsen

Kalljäst pizzadeg
(4 små eller 2 stora pizzor)

5 g jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
2 dl durummjöl
Cirka 5 dl mjöl

Smula jästen i en skål.
Häll vatten i skålen. Rör ut jästen.
Häll i olja, socker och salt.
Blanda i mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa i 16-24 timmar. Nu kan degen användas till pizza.

Goda recept på pizza:
Vit pizza med salami, ruccola och tomater
Pizza med kantareller och picklad rödlök
Pizza med kronärtskocka och spenat
Pizza Margherita
Pizza med potatis och tångkaviar

4