2017-12-21

Recept: Julsnaps

Recept: Julsnaps | Frk. Kräsen

Har du testat att smaksätta din egen julsnaps? Det är enkelt och ofta betydligt godare än diverse färdiggjorda versioner. Den här gjorde jag för några veckor sen och för ett par dagar sen invide mina kompisar och jag den.

Det är inte helt samma saker som dukas fram på ett danskt julbord som på ett svenskt. Så snart ”julbordssäsongen” är här så käkar mina kompisar stora mängder ”brune kartofler” (potatis stekt i socker och smör), ”flæskesteg” och tjocka skivor varm leverpastej med bacon på toppen. Jag kan väl få ner en skiva flæskesteg eller två, men efter tio år har jag fortfarande till godo att lära mig äta båda bruna potatisar och varm leverpastej. (Och jag måste erkänna att jag inte jobbar vidare aktivt på att lära mig det…)

Efter att ha klagat på det danska julbordet år efter år bestämde min finlandssvenska kompis Anneli och jag oss för att fixa en svensk julmiddag för våra kompisar i år. Vi griljerade svensk julskinka, gjorde köttbullar, gravade lax, vispade ihop en senapssås och bakade vörtbröd. Allt på vårt egna svensk-danska sätt. För det visade sig nämligen att det är rätt många ingredienser på ett svenskt julbord som är lite svåra att få tag på i Danmark. Därför bakade jag vörtbröd med grapefrugtjuice istället för pomeransskal och Coca Cola istället för julmust och var skapligt nöjd med att ingen av de danska gästerna visste hur det egentligen skulle smaka.

Den här hemmagjorda julsnapsen fick bli pricken över i:et på vårt julbord. Så himla mysigt!

5 tips till god julsnaps
✔ Använd alltid klar snaps när du blandar egen snaps. Klar snaps är så smaksneutral som möjligt och det är den bästa förutsättningen när man själv ska smaksätta en snaps.
✔ Blanda gärna din snaps i en flaska med en stor öppning eller en stor glasburk. Är öppningen för liten är det ibland svårt att få ur alla kryddorna när snapsen är färdig.
✔ Se till att inte få med för mycket av det vita på apelsinen. Det smakar bittert.
✔ Smaka på din snaps då och då. Den kan stå och dra i allt från en vecka till en månad, men du vet inte när den är perfekt om du inte smakar på den.
✔ Blev snapsen för bitter? Tillsätt lite honung eller socker.

Recept: Julsnaps | Frk. Kräsen Recept: Julsnaps | Frk. Kräsen Recept: Julsnaps | Frk. Kräsen Recept: Julsnaps | Frk. Kräsen Recept: Julsnaps | Frk. Kräsen Recept: Julsnaps | Frk. Kräsen

Julsnaps
(1 flaska, 10 minuter)

1 flaska klar snaps
1 ekologisk apelsin
1 vaniljstång
1 kanelstång
1 stjärnanis
2 nejlikor
5 kardemummakärnor

Tvätta apelsinen. Skär av en bit skal med en kniv eller potatisskalare.
Skär ett snitt på längden i vaniljstången.
Placera apelsinskalet, vaniljstången och kryddorna i en flaska.
Häll snaps i flaskan.
Låt dra i minst en vecka. Sila snapsen innan den serveras.

2