2017-07-15

Recept: Picklad rödlök

Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen

Idag ska det handla om picklad rödlök. Eller inlagd rödlök, om du föredrar det namnet.

Första gången jag stötte på ett recept som krävde picklad rödlök var jag rätt skeptisk. Jag var allt annat än förtjust i rå lök och hade ärligt talat svårt att se hur mycket mer fantastisk den kunde bli av att simma runt i en ättiksblandning i några veckor.

En vecka senare var det dags för första test. Jag hade gått all in på hemmagjord fastfood och både bakat egna tortillabröd och fixat hemmagjord falafel. Jag tänkte att om det är någon gång picklad rödlök funkar så måste det vara till den kombinationen.

Man säger ju att det tar några gånger att ”omvända” kräsna vuxna. Men min skeptiska inställning försvann ungefär halvvägs igenom min första falafelrulle. För hallå! Picklad rödlök är ju för nice. Nu för tiden står det alltid en stor glasburk i mitt kylskåp och jag äter det till nästan allt. Hamburgare, pizza, wraps, sallader och diverse mackor blir godare på det här sättet. Mums!

4 tips till picklad rödlök
✔ Picklad rödlök blir mildare i smaken än helt färsk rödlök. Så det gör inget om skivorna blir lite tjocka, för när den är picklad smakar den inte lika skarpt.
✔ Använd ättikssyra till inlagda grönsaker när du gör picklad rödlök. Den brukar stå tillsammans med vinäger i matbutiken.
✔ Många som picklar eller lägger in rödlök använder en 1-2-3-lag. Det betyder att man har en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Det tycker jag blir lite mesigt, så jag använder en 1-1-1-lag istället. Tycker du att löken får för mycket smak av ättika kan du testa en 1-2-3-lag istället.
✔ Vill du variera din picklade rödlök lite? Du kan byta ut ingefära med till exempel vitlöksklyftor, svartpepparkorn eller hela korianderfrö. Några gånger kan man till och med köpa färdiga kryddblandningar till inlagda grönsaker.

Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen

Picklad rödlök
(1 stor glasburk, 15 minuter)

2 stora rödlökar
5 cm ingefära
1 dl ättikssprit (12%)
1 dl vatten
1 dl socker

Skär löken i mindre bitar. Skala och hacka ingefäran.
Häll lök och ingefära i en glasburk med lock.
Häll vatten, ättika och socker i en gryta. Kok tills sockret har lösts upp.
Häll lagen över löken. Se till att den täcker innehållet.
Sätt lock på och förvara i kylskåpet.

Recept som är goda med picklad rödlök:
Hemmagjord falafel i wraps

0