2017-06-03

Recept: Hummus

Recept: Hummus | Frk. Kräsen

En stor skål med hummus. En sådan satte jag på det vingliga trädgårdsbordet på vår bakgård för några veckor sen när M och jag höll fest. Vi hade bjudit in ett gäng kompisar till rosékväll. Konceptet var enkelt. Alla skulle ta med sig en flaska rosévin och så höll vi tummarna för att det inte regnade. Och vi hade tur, för Danmark levererade årets hittills varmaste kväll. Hade det inte varit för grannarnas skull (och att vinet var slut!) hade vi nog suttit ute betydligt längre än till midnatt.

Ibland är enkla lösningar dom bästa, så menyn för kvällen var pizza. Vi delar gård med gatans bästa pizzeria, så halvvägs genom kvällen knackade vi på och beställde en blandad omgång genom fönstret. Få saker smakar ju så gott som smält ost och tomatsås under bar himmel, men jag tyckte trots allt att det var passande att servera något mer än bara tomma kolhydrater. Så innan våra kompisar kom bakade jag en omgång knäckebröd, gjorde egen hummus och snittade lite blandade grönsaker och ställde fram.

Under kvällen var det fyra personer som bad om receptet på hummusen. Dom sa att den ”smakade extra gott”. I min värld är hummus bara hummus, men när man får så många söta ord med på vägen måste man nästan dela med sig av receptet. Så här kommer mitt favoritrecept.

3 tips till god hummus
✔ Jag använder kikärtor på burk när jag gör hummus. Föredrar du att själv koka kikärtor kan du förstås göra det istället. Resultatet smakar ofta likadant.
✔ Min hummus innehåller både olja och yoghurt. Det gör den lite mer syrlig i smaken. Jag använder min vanliga frukostyoghurt, men så länge den är naturel är det inte så viktigt vilken det är.
✔ Många har spiskummin i sin hummus, så gillar du det kan du tillsätta en smula.

Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen

Hummus
(Cirka 3 dl, 10 minuter)

1 burk kikärtor
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
2 tsk tahini
0,6 dl olja
0,6 dl naturel yoghurt
0,5 tsk salt

Skölj kikärtorna. Låt stå ett par minuter så att allt vatten rinnner bort.
Häll kikärtor, olja, yoghurt, tahini, citronsaft, vitlök och salt i en mixer.
Mixa ihop till en jämn konsistens.
Blir din hummus för tjock kan du tillsätta mer yoghurt och/eller olja. Smaka till med citronsaft och salt.

PS.
Förstår du danska tycker jag att du ska hoppa över till min danska YouTube-kanal. Där kan du se hur du kan servera hummusen med tortillabröd, avokadosalsa och stekt halloumiost som på bilden. Här är videon med receptet.

0