2018-03-30

Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör

Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen

När jag verkligen ska lyxa till det äter jag havregrynsgröt med chokladstekta bananer, jordnötssmör och rostade hasselnötter till frukost. Smakkombinationen påminner nästan mer om efterrätt än frukost, men eftersom allt det goda ligger på toppen av klassisk havregrynsgröt har jag bestämt mig för att det nog mest är en frukost trots allt. Men definitivt en lyxig sådan!

Första gången jag smakade gröt med jordnötssmör var på GRØD. Har ni hört om det? När GRØD öppnade för sex år sedan var det ett litet café i en källarlokal ett par gator bort från mig som serverade gröt från morgon till kväll. Nu finns det flera ställen i Köpenhamn och Aarhus och det är alltid massor av folk när jag går förbi eller besöker det. (Här är min guide till Köpenhamn där du kan läsa mer om GRØD.)

Första gången jag besökte GRØD var när det precis hade öppnat. Jag kommer inte ihåg om det var min eller Mortens gröt som serverades med en klick jordnötssmör, men jag kommer ihåg att det smakade fantastiskt. Och att jag tyckte att det var helt oväntat. Det mest exotiska jag någonsin hade toppat min gröt med var hallonsylt, så allt annat än det kändes väldigt nytänkande.

Nu kan jag tänka att det var en rätt mossig inställning, men har man aldrig smakat annat (och det hade man absolut inte på landet där jag växte upp) så är det kanske inte så konstigt?

3 tips till havregrynsgröt med stekta bananer
✔ Du kan koka gröten på vilken slags mjölk du vill. Det fungerar utmärkt med både komjölk och plantmjölk.
✔ Har du inget smör kan du steka bananerna i kokosolja.
✔ Om du inte har något jordnötssmör kan du hälla en halv dl jordnötter i en mixer. Mixa i ett par minuter så får du hemmagjort jordnötssmör.

Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör | Frk. Kräsen

Havregrynsgröt med stekta bananer och jordnötssmör
(1 person, 20 minuter)

1 dl havregryn
1 knivspets salt
1 knivspets kardemumma
1 dl mjölk (plantmjölk eller komjölk)
1 dl vatten
20 g smör
1 banan
10 g mörk choklad
2 msk jordnötssmör
2 msk yoghurt
0,5 lime
15 hasselnötter

Rosta nötterna i en panna. Gnid bort skalet och hacka grovt.
Hacka chokladen.
Skär bananen på längden och sedan på mitten.
Smält smör i en panna. Smält chokladen.
Stek bananen till den är gyllen.
Blanda jordnötssmör, yoghurt och saften från en halv lime. Vispa ihop.
Blanda havregryn, salt, kardemumma, mjölk och vatten i en gryta. Kok till gröt.
Servera gröten med all topping.

PS.
Gillar du havregrynsgröt? Om sommaren brukar jag käka havregrynsgröt med bakade plommon och grekisk yoghurt. Det smakar också väldigt gott.

1