2018-07-31

Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon

Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen

I dag ska det handla om gröt. Jag äter det till frukost med jämna mellanrum, och så bor jag granne med det. För tre gator bort ligger nämligen GRØD. Danmarks första café som enbart har en sak på menyn. Gröt.

Innan GRØD flyttade in i mitt kvarter så tyckte jag att gröt var ganska intetsägande. Mättande? Ja. Bra att ha sist på månaden? Ja. Men något att servera tillsammans med en god kopp kaffe och pressad juice lördag morgon? Knappast.

Men så öppnade danska Lasse GRØD för sex år sedan. Han hade knappt fyllt 20 år och hade absolut ingen erfarenhet av att varken laga mat eller öppna eget café. Men han gillade gröt, och Köpenhamn gillade honom. Jag också. På mitt första besök på hans första café (nu finns det så många GRØD i Köpenhamn att jag tappat räkningen) beställde jag den gröten som efterhand funnits längst på GRØDs meny. Havregrynsgröt med karamellsås, äpple och rostade mandlar. Snacka om att det var godare än min torftiga version därhemma.

Efter mitt första besök på GRØD började jag experimentera lite med min havregrynsgröt hemma. Testade nya frön, gryn, mjölk och topping. Och plötsligt var det så gott att gröten fick lov att serveras tillsammans med kaffen och juicen lördag morgon.

Dagens gröt är gjort på mandelmjölk och serveras med bakade plommon, salta mandlar och en klick grekisk yoghurt på toppen. Mums!

PS.
GRØD ligger på Jægersborggade 50 på Nörrebro. Vill du ha fler tips, har jag en hel guide till Köpenhamn.

3 tips till god havregrynsgröt
✔ Mandelmjölken ger gröten en krämig konsistens och god smak. Men den kan även bytas ut mot någon annan plantmjölk eller komjölk.
✔ Du kan köpa salta mandlar färdigt eller göra det själv. Här är mitt recept på salta mandlar.
✔ Byter du ut den grekiska yoghurten mot vegansk yoghurt kan hela rätten bli vegansk.

Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen Recept: Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon | Frk. Kräsen

Havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon
(1 portion, 40 minuter)

1 dl havregryn
1 knivspets salt
2 dl mandelmjölk
10 plommon
1 msk brun farin
1 knivspets vaniljpulver
0,5 citron
12 saltade mandlar
0,5 dl grekisk yoghurt

Dela plommonen på mitten. Skär bort kärnan.
Lägg plommonen i en ugnsfast form.
Strö brun farin och vaniljepulver på toppen.
Baka i ugnen vid 175 grader i 30 minuter.
Blanda havregryn, salt och mandelmjölk i en gryta.
Kok ihop till en gröt.
Hacka mandlarna. (Vill du förbereda mandlarna själv, kan du använda det här receptet på salta mandlar.)
Pynta gröten med plommon, grekisk yoghurt och mandlar.

★ Gillar du min blogg kan du följa den på Bloglovin här

7

Kommentera

Mums! Och detta inlägg är ju så SNYGGT också!

Linn

Tack! 🙂

Becky

Ska provas, gillar alla dina recept😊

Linn

Åh, så gullig du är. Tack!

en-lang-blondin

ÄLSKAR gröttips! Tack!

Linn

Så glad för att kunna inspirera!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.