2018-01-11

Recept: Grekiska köttbullar

Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen

Idag står menyn på grekiska köttbullar. När man inte kan sticka iväg till varmare breddgrader och lägga sig på en strand och glömma bort att det är januari, känns exotiskt mat som den bästa plan B. Så därför har jag fyllt mina köttbullar med soltorkade tomater, rosmarin och feta. Tre smaker som påminner mig om det grekiska köket.

Om du någonsin är sugen på grekisk mat när du i Köpenhamn är där förresten ett ställe jag gärna vill tipsa om. Det heter Taverna Kreta och ligger på en av Nörrebros deppigaste adresser. Jagtvej går genom hela Nörrebro och består mest av tråkiga fasader och bilar i massor. Och där, med utsikt till bilköer och muren runt Assistens Kirkegården, ligger Taverna Kreta.

Både M och jag har gått eller cyklat förbi nästan varje dag i flera år. Tittat in och skrattat lite. För Taverna Kreta går nämligen all in på allt grekiskt. Där hänger plast-vindruvor i taket, där är målat mera eller mindre vackra landskapsbilder på väggarna. Vinet serveras i terrakottafärgade karaffer och inredningen har nog varit med sedan restaurangen öppnade. På många sätt är Taverna Kreta så o-Köpenhamnskt något överhuvud taget kan bli.

Men. Där är alltid fullsatt. Oavsett om vi har gått förbi en tisdag i januari eller en fredag i augusti så är där proppat. Så när sommaren var som våtast och tråkigast förra året gick vi dit för att beställa bord. Ägaren satt utanför och nickade till oss. Han behövde inte kolla i någon bok eller något datorsystem. Klockan 20 samma kväll skulle där finnas ett ledigt bord till två. ”Vill du ha ett namn?” frågade M, men mannan skakade bara på huvudet. Nu hade han ju sett oss en gång, så varför skulle han skriva något ner?

Fem minuter över åtta slog vi oss ner vid ett bord med utsikt över stranden. Alltså den som är målad på väggen. Utanför ösregnade det och trottoarerna var tomma. Men Taverna Kreta var som alltid fullt.

Efter en titt i menyn bestämde vi oss för att dela en omgång marinerad bläckfisk och varsin ouzo till förrätt. Ägaren ropade beställningen på grekiska ut i köket och fem minuter senare serverade han oss en av de bästa rätterna med bläckfisk jag smakat. Och så fortsatte hela kvällen. Rödvinet kostar närmast ingenting och alla huvudrätterna kostar 114 eller 144 kronor. Köttet grillas i köket och alla rätter serveras med samma tillbehör. Potatisbåtar, ris, sallad och tzatziki. För under 200 kronor per person blev vi överdrivet mätta, småfulla och glömde bort att det var Danmarks våtaste sommar på hur många år som helst.

Så kommer du någonsin till Köpenhamn och tänker att det vore gott med lite grekisk mat ska du gå hit. Taverna Kreta på Jagtvej 59. Och vill du ha fler tips till matställen i stan kan du kolla i min guide till Köpenhamn.

3 tips till grekiska köttbullar
✔ Jag kör de soltorkade tomaterna i en mixer. Har du ingen mixer kan du hacka tomaterna fint med en kniv istället.
✔ Är smeten för lös för att du ska kunna forma köttbullar av den? Prova att tillsätta lite mera mjöl.
✔ Var försiktig när du rör ihop smeten. När man gör köttbullar ska man försöka att inte röra runt för mycket i smeten.

Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen Recept: Grekiska köttbullar | Frk. KräsenRecept: Grekiska köttbullar | Frk. Kräsen

Grekiska köttbullar
(Cirka 16 köttbullar, 45 minuter)

500 g nötfärs
1 msk salt
1 tsk peppar
2 kvistar rosmarin
1 klyfta vitlök
8 bitar soltorkad tomat
100 g fetaost
1 ägg
2 msk mjöl
2 msk olja

Lägg färsen i en skål. Tillsätt salt och peppar och rör ihop.
Hacka rosmarinen fint.
Pressa vitlöken. Tillsätt rosmarin och vitlök i smeten.
Blanda ägg och mjöl i smeten. Rör försiktigt ihop ingredienserna.
Lägg de soltorkade tomaterna i en mixer tillsammans med 1 msk av oljan de låg i i glasburken. Mixa ihop och tillsätt i smeten.
Smula ner fetaost i smeten.
Blanda försiktigt ihop alla ingredienserna.
Forma köttbullar och stek på pannan i olja.
Vänd köttbullarna så att de får färg på alla sidorna.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.