2018-06-06

Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor

Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor

Är det totalt opassande att smälla till med ett väldigt danskt recept på svenska nationaldagen? För jag har sån himla lust att dela med mig av det här receptet på glass. Vad passar bättre när det är solsken och folk är lediga? Om det är någon gång man har tid att testa nya recept är det väl på lediga dagar mitt i veckan tänker jag.

Men vadå ”danskt recept” tänker du kanske nu? Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor låter ju inte speciellt danskt. Och det har du ju såklart rätt i. Det är inget danskt över varken glasspinnar, jordgubbar eller kaksmulor. Men på min danska blogg heter dom här glasspinnarna något helt annat. Där kallar jag dom för ”Koldskål-ispinde”. Och koldskål är nog något av det absolut mest danska jag någonsin har smakat. Och godaste!

Trots att koldskål är så förträffligt är det lite svårt att förklara för folk som inte smakat det. Jag kan göra ett försök, och så kan vi se vad ni säger?

Koldskål är en kall soppa som danskarna käkar som dessert. Eller snack. Eller kvällsmat om suget verkligen kickar in. Den görs på en blandning av äggulor och olika sorters filmjölk, smaksätts med vanilj och citron och serveras med skivade jordgubbar och smulade kammerjunker (en söt liten skorpa).

Låter det delikat? Eller bara konstigt? Om du inte helt förstår charmen med det så är det helt okej. Det gjorde inte jag heller dom första fem åren i Danmark. Men så plötsligt, utan att jag riktigt vet hur det hände, blev koldskål ett måste för att det verkligen skulle bli sommar. Och i år var jag nere och köpte den första litern (av många!) redan i början av maj. Koldskål har helt enkelt blivit mitt bästa sommar-treat.

Eftersom danskarna häller i sig många miljoner liter koldskål varje sommar så tänkte jag att det kunde vara kul att experimentera lite med receptet. Så jag har testat att göra om det till glasspinnar. Med jordgubbar och kammerjunker. Eller kaksmulor, om du inte har vägarna förbi en dansk matbutik.

3 tips till danska ”koldskål-glasspinnar”
✔ Koldskål smaksätts med vanilj och citronsaft, så det smaksätts den här glassen också med. Mixa så du gillar smaken – jag tycker att det är gott med rejält med citronsaft.
✔ Har du inte kammerjunker funkar digistive-kex eller marie-kex bra istället.
✔ Du behöver ingen glassmaskin för att göra den här glassen. Eftersom glassen både innehåller vispgrädde och vispade äggulor blir det krämigt och gott ändå.

Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor Recept: Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor

Glasspinnar med jordgubbar och kaksmulor
(4-6 glasspinnar, 20 minuter + 1 dygn i frysen)

2 äggulor
0,4 dl socker
1 knivspets vaniljpulver
1 dl grekisk yoghurt
1 dl vispgrädde
0,5 dl filmjölk
1 ekologisk citron
12 jordgubbar
10 små kakor

Vispa äggulorna luftiga med socker och vaniljpulver.
Vispa grädden luftig i en egen skål.
Vänd ner grädde, grekisk yoghurt och filmjölk i skålen med äggen.
Smaka till med citronsaft och citronskal.
Skiva jordgubbarna. Mosa försiktigt med en gaffel.
Smula småkakorna.
Häll smeten, jordgubbar och kaksmulor i glassformar. Avsluta med ett lager smet.
Sätt glassen i frysen ett dygn.

6