2018-01-05

Recept: Våfflor

Recept: Frasiga våfflor | Frk. Kräsen

Första gången jag sa till mina kompisar i Danmark att jag var sugen på frasvåfflor såg de (kompisarna, inte våfflorna!) ut som stora frågetecken. Våfflor heter vafler på danska, så den delen förstod de flesta. Men när jag förklarade att det finns ett specielt ord för extra frasiga våfflor i det svenska vokabulär möttes jag ärligt talat mest af skratt och ”typiskt Sverige”-kommentarer.

Mina kompisar trodde nog att diskussionen var avslutad där. Men när jag la nybakade frasvåfflor på deras tallrikar insåg de det alla svenskar redan vet. Att frasvåfflor är den bästa sortens våfflor som finns. Och så var vi tvungna att prata en smula om varför det bara finns helt vanliga våfflor i Danmark.

När man presenterar en så fantastisk produkt för folk borde man vara förberedd på diverse följdfrågor. Man borde i alla fall inte bli överraskad när man blir tillfrågad om receptet. Trots det var jag allt annat än förberedd första gången någon ville ha receptet på mina magiska våfflor.

Du kunde väl bara ha delat med dig av receptet, tänker du nog nu. Och ja, jag håller med. Om där hade funnits ett recept. För sanningen stod gömd bakom mjöl och spaghetti på min hylla i köket och jag ville helst inte erkänna att det stod Ekströms på framsidan av den. Efter att flera gånger ha sagt något om ett ”hemligt familjerecept” till folk som frågade insåg jag att det inte var hållbart. Speciellt inte när jag precis hade startat en matblogg och glatt berättade för folk att jag försökte bli bättre på att laga mat. ‘Shake and bake’-konceptet kändes inte helt hundra.

Så jag blev tvungen att lära mig att göra lika frasiga våfflor själv. Efter massor av försök kunde jag konstatera att de sprödaste våfflorna inte innehåller varken socker eller ägg. Däremot står det både vispad grädde och kolsyrat vatten på min ingredienslista tillsammans med salt, mjöl och en smula smör. Så Ekströms har fått flytta ut från min hylla. Nu gör jag stans frasigaste våfflor helt själv.

3 tips till frasvåfflor
✔ Kolsyrat vatten gör våfflorna extra luftiga, men vanligt vatten fungerar också ganska bra.
✔ Jag penslar mitt våffeljärn med smör. Föredrar du till exempel kokosolja är det också ett bra alternativ.
✔ Stappla inte våfflorna i en hög när de är färdigbakade. Du riskerar att de blir mjuka av att ligga så.

Recept: Frasiga våfflor | Frk. Kräsen Recept: Frasiga våfflor | Frk. Kräsen Recept: Frasiga våfflor | Frk. Kräsen Recept: Frasiga våfflor | Frk. Kräsen Recept: Frasiga våfflor | Frk. Kräsen Recept: Frasiga våfflor | Frk. KräsenRecept: Frasiga våfflor | Frk. Kräsen

Våfflor
(6-8 våfflor, 30 minuter)

3,5 dl mjöl
1 knivspets salt
2,5 dl kolsyrat vatten
3 dl vispgrädde
25 g smör

Vispa ihop mjöl, salt och kolsyrat vatten.
Vispa grädden luftig.
Vänd försiktigt ner grädden i smeten.
Pensla våffeljärnet med lite smör innan du häller smet i.
Grädda alla våfflorna.

1