2018-09-11

Recept: Lasagne med lax och räkor

Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen

Det regnar utanför. Himlen är grå och jag kan känna vad maten smakar av för första gången på fyra dagar. Kan inte komma ihåg när jag senast varit så förkyld som jag varit den här helgen.

Annat var det för fyra veckor sen när jag gjorde den här lasagnen. Då var himlen blå. Sommarklänningarna var mitt mest använda plagg i garderoben. Och Morten och jag hade lånat ett sommarhus vid havet av några kompisar och åt majoriteten av dagens måltider utomhus. Efter tio dagars tågluff genom Tjeckien och Tyskland (här är guiden jag gjorde till Leipzig) spenderade vi sex dagar i ett litet hus från 70-talet med ett blått kök och kakelugn. Läste böcker, gick på promenad till stranden och lagade mat.

Det lilla sommarhuset vi brukar låna ligger långt från det mesta (utom stranden!), så varje gång vi ska dit fyller vi Mortens föräldrars bil med allt vi kan tänkas behöva under dagarna där. Gör långa listor på vilka rätter vi ska göra vilka dagar och hur vi kan få mest möjligt ut av ingredienserna så vi varken behöver släppa med oss mer än nödvändigt eller slänga något när vi åker hem.

I sommar stod den här lasagnen med lax och räkor på menyn en av kvällarna. Jag hade hittat ett recept på fisklasagne i en tidning tidigare på sommaren. Som vanligt kunde jag inte låta bli att ändra om och göra min egen version. Den blev så god att jag var tvungen att skriva ner receptet noggrant efter maten så jag kan dela den med er. Hoppas att ni gillar den lika mycket som jag.

3 tips till lasagne med lax och räkor
✔ Tycker du att inköpslistan blir lite för lång till den här lasagnen? Strunta i räkorna och kör på med bara lax. Vill du variera dig kan du även byta ut räkorna mot kräftskjärtar. Det smakar också gott.
✔ Det är viktigt att såsen får en krämig konsistens. Vispa hela tiden när du gör den. Blir den för tunn kan du låta den koka in lite grann. Blir den för tjock kan du tillsätta mer vätska. Det spelar ingen roll om det är vin, mjölk eller grädde.
✔ Smaka av såsen med salt och peppar innan du häller den i formen. Smakar såsen inte tillräckligt så kommer hela lasagnen att bli småtråkig i smaken.

Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen Recept: Lasagne med lax och räkor | Frk. Kräsen

Lasagne med lax och räkor
4 personer, 1 timme och 30 minuter

Lasagneplattor (torra!)
150 g spenat
1 fänkål
1 tsk chiliflagor
2 msk olja
1 burk räkor
250 g lax
1 lök
1 klyfta vitlök
4 msk smör
4 msk mjöl
2 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong + 2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk (eller 2 dl matlagningsgrädde ytterligare)
1 bunt dill
2 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 mozzarella

Hacka fänkålen fint.
Värm oljan i en panna. Tillsätt spenat, fänkål och chiliflagor.
Stek i 2-3 minuter.
Skär laxen i mindre bitar. Häll av vattnet från räkorna.
Börja på såsen. Blanda 2 dl kokande vatten och 1 tärning fiskbuljong.
Hacka lök och vitlök fint.
Stek lök och vitlök i 1 msk smör i en gryta i 2 minuter. Häll i en skål.
Smält resterande smör i grytan. Tillsätt mjöl och vispa ihop.
Häll i matlagningsgrädde, vin, fiskbuljong och mjölk lite åt gången. Vispa till såsen har en krämig konsistens.
Hacka dillen. Tillsätt dill och den stekta löken och vitlöken.
Smaka av med salt och peppar.
Häll en smula sås i en ugnssäker form. Lägg i lasagneplattor.
Tillsätt grönsaker, lax, räkor och sås. Täck med lasagneplattor. Repetera 2-3 gånger.
Avsluta med ett tunt lager sås.
Baka i ugnen ved 200 grader i 25 minuter.
Skär försiktigt lasagnen i bitar i formen. Fördela osten på toppen.
Baka 10 minuter mer eller till lasagnen är gyllenbrun. Låt lasagnen vila 5 minuter innan den serveras.

Andra recept på lasagne:
Klassisk lasagne
Vegetarisk lasagne

1

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.