2018-07-04

Recept: Färskpotatis med brynt smör

Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen

Ibland tänker jag att den som uppfann brynt smör var ett geni. Och tillsammans med nykokt färskpotatis blir det rent magiskt. Jag lovar, dina smaklökar kommer jubla.

Något annat som är magiskt är Köpenhamn just precis nu. För just precis nu är stan nästan tom. I alla fall min del av den. I helgen packade nämligen majoriteten (så känns det i alla fall) av alla Nörrebro-hipsters sina ryggsäckar, tömde butikerna på tältstolar, konserverad tonfisk och våtservetter och drog västerut. Roskildefestivalen är igång.

Jag var där 2011. Det var min första festival och jag hade höga förväntningar. Längtade efter att dricka ljummen öl, lyssna på musik och sova med kompisar i ett för litet tält. Jag var aldrig på festival när jag gick på gymnasiet och kände en slags ”äntligen”-känsla över hela grejen.

Efter bara ett par dagar på Roskilde insåg jag att det snarare var tanken om att vara en slags festivaltjej som jag gillade. Att faktiskt vara där visade sig nämligen inte alls vara min grej. För även om jag kan dricka öl, göra ingenting och lyssna på musik i en dag, är det helt omöjligt att göra det en hel vecka. Vilket knappast borde ha kommit som någon överraskning. Mina kompisar kallar mig ju knappast ”den mest rastlösa person dom mött” för ingenting.

Så efter mitt halvdana försök att gilla festivaler för sju år sedan stannar jag kvar i Köpenhamn när resten av stan hoppar på tåget. Och jag älskar det. Där är noll trängsel på cykelstigen, ingen kö i matbutiken och alltid plats på stranden. Och precis när man börjar tröttna på att det är så tomt kommer alla tillbaka. Mer perfekt kan det ju inte bli!

Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen Recept: Färskpotatis med brynt smör | Frk. Kräsen

Färskpotatis med brynt smör
2 personer, 30 minuter

500 g färskpotatis
100 g smör
1 bunt dill
1 ekologisk citron
0,5 glas kapris
0,5 tsk salt

Tvätta och kok potatisen i lättsaltat vatten.
Hacka dillen. Riv citronskalet.
Smält smöret i en gryta på medium värme. Rör runt hela tiden. Smöret är färdigt när det kommer små bubblor, blir gyllenbrunt och börjar dofta av karamell. Det tar cirka 5 minuter.
Blanda smöret med dill, citronskal, salt och kapris.
Häll smöret över potatisen och servera/ät/njut.

PS.
Gillar du den här rätten med brynt smör måste du testa min stekta spetskål med brynt smör. Det är löjligt gott!

7

Kommentera

Liv

Vilket smör använder du här i Danmark? Jag är också en svenska som flyttat hit och saknar svenskt smör, grädde, creme fraiche, gräddfil. Får det inte att smaka ‘som vanligt’ och får inte riktigt till smakerna när jag lagar mina vanliga rätter med danska mejeriprodukter.

Linn

Jag köper allt laktosfritt (Arla eller Valio), så jag är lite osäker på om jag är rätt person att fråga. Både mitt laktosfria smör, grädde, mjölk, fil och creme fraiche smakar precis som motsvarande laktosfria produkter i Sverige. Men jag har ingen aning om hur det är med ”vanliga” produkter med laktos – om man använder någon annan process i tillverkningen i Danmark som gör att det smakar annorlunda. Vilka danska produkter brukar du köpa?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.