2018-07-26

Recept: Falafel med gröna ärtor och citron

Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen

När Morten och jag dukade fram vår hemmagjorda falafel med gröna ärtor, tortillabröd, picklad rödlök och ett hav av andra tillbehör på bordet nere på bakgården för ett par dagar sedan var det nästan för varmt. Så i samma sekund som vi ätit upp bytte vi om till badkläder och cyklade iväg för ett högst nödvändigt kvällsdopp.

I vanliga fall brukar vi bada på Svanemøllen, en liten strand utanför Østerbro. Den är bara 100 meter lång men vattnet brukar vara klart och om man kommer på kvällen är där alltid plats. Men tidigare samma dag hade jag läst att Köpenhamns kommun föreslog att man tog både sitt morgon- och kvällsdopp någon annanstans, för i Svanemøllens vatten var det för mycket giftiga alger.

När Svanemøllen inte längre var en möjlighet bestämde vi oss för att premiärbada ute i Nordhavn istället. I Köpenhamn finns flera olika ”hamnbad” och ”hamnbassänger” – som den i Nordhavn. Ett klassiskt hamnbad består av flera avgränsade pooler och livräddare (har du någonsin varit på Islands Brygge om sommaren vet du nog vad jag pratar om). En hamnbassäng är lite mer primitiv – där är en brygga, en stege ner i vattnet och några gula flytbojar som markerar var ”poolen” börjar och slutar. Men i verkligheten hoppar du rakt ut i hamnen.

Jag är så glad för att Köpenhamn har byggt upp små flytande oaser på så många ställen. När jag flyttade hit för åtta år sedan tror jag bara det fanns ett par ställen man kunde bada på i hamnen, men nu ska man aldrig cykla speciellt långt för att kunna dyka ner i vattnet. Och på en varm kväll som igår är det magiskt.

När vi parkerade cyklarna vid tio på kvällen var trädäcket och poolen på Nordhavn fulla av människor. Vi badade och lufttorkade och cyklade hem vid midnatt. Då var det fortfarande massor av folk ute. Sommar i Köpenhamn alltså. Så himla härligt!

(Ska du hit på semester om sommaren kan du kolla in var alla hamnbaden och hamnbassängerna ligger här. Bara dubbelkolla om det är öppet innan du cyklar/går dit – för om där finns giftiga alger eller råttor stänger kommunen baden.)

3 tips till falafel med ärtor
✔ I Danmark äter vi gigantiska mängder färska ärtor under sommaren. Lite som man käkar jordgubbar i Sverige. Men trots att färska ärtor är så poppis i Danmark föredrar jag att använda frysta ärtor i min falafel. Det ger oftast bäst resultat.
✔ Jag brukar använda kikärtor på burk när jag gör falafel. I Danmark har alla burkar samma storlek och innehåller cirka 250 gram kikärtor (avrunnen vikt).
✔ Jag bakar min falafel i ugnen för att slippa allt kladd med fritering. Jag penslar den med olja några gånger under tiden, för då blir den extra spröd.

Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen Recept: Falafel med ärtor och citron | Frk. Kräsen

Falafel
Cirka 12 stycken, 1 timme

1 lök
1 klyfta vitlök
1 burk kikärtor
1 dl gröna ärtor
1 bunt persilja
1 tsk salt
1 knivspets peppar
1 tsk spiskummin
1 tsk stött koriander
1 tsk bakpulver
1 ekologisk citron
1 ägg
0,5 dl skorpmjöl
0,5 dl olja

Hacka lök och vitlök.
Skölj kikärtorna. Låt stå ett par minuter så att allt vatten rinner bort.
Häll kokande vatten över dom frusna ärtorna, så att dom blir mjuka.
Blanda kikärtor, ärtor, lök, vitlök och persilja.
Tillsätt salt, peppar, bakpulver, spiskummin och koriander.
Mixa alla ingredienserna till en jämn smet.
Riv citronskalet och pressa saften från citronen.
Blanda i citronskal, citronsaft, ägg och ströbröd.
Forma 12-15 falaflar med händerna. Lägg på ett bakplåtspapper.
Pensla försiktigt falaflarna med olja.
Baka i ugnen i 30 minuter vid 200 grader. Vänd och pensla falaflarna efter 10 och 20 minuter. Baka eventuellt falaflarna i 10 minuter extra om dom verkar mjuka efter 30 minuter.

PS.
Vill du hellre göra helt vanlig falafel? Här är receptet på min hemmagjorda falafel.

3