2018-10-19

Recept: Drink med havtorn

Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen

Nästan alla jag känner är förkylda. Så vad passar bättre än en fredagsdrink fullproppad med C-vitaminer? Ett färskt havtorn innehåller ju lika många C-vitaminer som en hel apelsin vilket borde göra den här drinken till värsta vitamin-boosten. Och det är ju inte helt fel.

Apropå C-vitaminer och nyttigheter så gjorde jag 100(!) sunda shots förra fredagen. Då gick nämligen Kulturnatten av stapeln i Köpenhamn. Massor av företag, organisationer och ministerier hade öppet hus hela kvällen och jag gästade Nordisk Ministerråd och Visit Swedens scen och snackade om mat, sundhet och livet som bloggare. Och så delade jag ut hemmagjorda shots med ingefära, äpple, citron och fänkål till besökarna.

Först hade jag faktiskt tänkt göra en shot med havtorn i någon form. Men när jag stod hemma i köket och experimenterade med frusna havtorn insåg jag att det var lite väl ambitiöst. För även om man kan trolla fram en god shot med havtorn till en eller två personer så är det alldeles för mycket jobb att göra det till 100 personer. Så därför valde jag den lite säkrare ingefära-vägen istället.

Men låt oss komma tillbaka till dagens recept! Den här drinken experimenterade jag fram förra hösten. Gillar du drinken muscow mule känner du nog igen en del ingredienser på listan. Jag utgick nämligen från en klassisk muscow mule. Och så gjorde jag om den så den passar snuviga skandinaver lite bättre. Skål!

3 tips till en god drink med havtorn
✔ Variera hur stark du vill att drinken ska vara genom att tillsätta mera eller mindre ginger ale.
✔ Du kan byta ut ginger ale mot ginger beer – båda delarna smakar gott. Kan du hitta båda två i din matbutik hade jag nog valt ginger beer.
✔ Vill du ha en alkoholfri version kan du ersätta vodkan med mineralvatten.

Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen Recept: Drink med havtorn | Frk. Kräsen

Drink med havtorn
1 drink, 20 minuter

1 dl havtorn
4 cl vodka
0,5 lime
Is
0,5-1 dl ginger ale eller ginger beer
1 kvist rosmarin

Värm havtorn i en gryta till alla bären har mjuknat.
Mixa bären när de har kallnat. Sila bort kärnor och skal.
Blanda havtornjuice, vodka och limesaft i ett glas.
Fyll på med istärningar och ginger ale/ginger beer. Blanda försiktigt.
Pynta med rosmarin.

7