2018-03-21

Recept: Danska köttbullar i currysås

Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen

Idag har jag gått all in i på dansk mat och serverar köttbullar i currysås. Eller ”boller i karry”, som man kallar det på danska. Alla barnfamiljers köttbullsdröm på den här sidan Sundet. Och egentligen rätt poppis hos många vuxna också.

Köttbullar i currysås är ännu en dansk rätt som jag behövt lite tid att vänja mig vid. Men ungefär samtidigt som jag lärde mig att gilla rågbröd och danska fastlagsbullar, lärde jag mig även att uppskatta ”boller i karry” till kvällsmat.

Fast att köttbullar i currysås är en av de mest danska rätterna jag kan komma i tanke om, så var det inte den rätten som vann priset som Danmarks nationalrätt för några år sedan. Det var den dåvarande matministern (yes, det fanns en matminister i Danmark för några år sedan!) som startade tävlingen för att han tyckte att vardagsdanskarna inte snackade nog om mat. Så han bestämde sig för att alla regionerna skulle komma med ett eget förslag på Danmarks mest danska rätt och i östra Jylland nominerade man köttbullar i currysås.

Jag vet inte vilken plats ”boller i karry” kom på, men jag vet vad som vann. Danmarks nationalrätt är stekt fläsk med persiljesås. En väldigt god – och tydligen även dansk – rätt. Även om ingenting blir mera danskt än köttbullar i currysås i min värld!

3 tips till köttbullar i currysås
✔ Har du finvalsade havregryn i skafferiet funkar det ofta bättre än grovvalsade. Har du bara grovvalsade kan du testa att använda det eller eventuellt köra havregrynen en snabb omgång i en mixer.
✔ Snåla inte med salt och peppar i själva köttbullarna. Såsen drar ett rejält lass i den här rätten, men om köttbullarna inte får nog salt blir det lite tråkigt.
✔ Jag brukar använda en sked för att forma köttbullarna. Det är en bra hjälp.

Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen Recept: Danska köttbullar i currysås | Frk. Kräsen

Danska köttbullar i currysås
(4 personer, 1 timme och 30 minuter)

500 g blandfärs
1 äpple
1 lök
1 msk olja
2 klyftor vitlök
2 morötter
2 msk curry
2 burkar kokosmjölk
0,75 dl havregryn
2 msk salt
1 tsk peppar
10 kvistar timjan
1 ägg

Blanda färsen med 1 msk salt och 0,5 tsk peppar i en skål.
Skala lök och äpple. Hacka.
Tillsätt hälften av löken och äpplet i en mixer tillsammans med 0,5 msk curry. Mixa till en puré.
Tillsätt ägg, havregryn och purén. Blanda ihop.
Fyll en stor gryta med vatten. Koka upp vattnet.
Forma små köttbullar av färsen och släpp ner i det småkokande vattnet. Fiska upp köttbullarna när de flutit upp till ytan.
Skala och riv morötterna.
Hacka timjan och vitlök fint.
Värm olja i en panna. Tillsätt morötter, timjan, vitlök och resterande äpple och lök. Stek i 3 minuter.
Tillsätt 1 msk salt och 1,5 msk curry. Stek i 2 minuter.
Tillsätt kokosmjölken. Låt det koka på medium värme i 10 minuter.
Mixa såsen så att den blir jämn. Smaka till med salt och peppar.
Tillsätt köttbullarna. Låt sjuda på låg värme i 10 minuter.

PS.
Är köttbullar i currysås en aning för danskt för din smak? Jag har även ett recept på grekiska köttbullar som är gott (och lite mer traditionellt!).

0

Kommentera

Spännande med currysåsen ändå! Kan tänka mig att det kanske känns ovant i början men supergott när en hajat grejen :)) Ser väldigt najs ut i alla fall.

linn

Tack! Och jag tror du har rätt. Lite testtid och så tycker man att hela konceptet är toppen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.