2018-01-31

Recept: Danska fastlagsbullar

Recept: Danska fastlagsbullar | Frk. Kräsen

”Vad är det där för något?” tänker du. Det är en dansk fastlagsbulle. Eller fastelavnsbolle, som man säger på danska.

När jag bodde i Sverige var jag aldrig speciellt förtjust i svenska fastlagsbullar. Men i samma stund som jag fick dansk adress och bagerierna och caféerna plötsligt inte fylldes av semlor i början av januari insåg jag vilket fantastiskt bakvärk semlor faktiskt är. Jag har aldrig längtat efter en mjuk bulle med grädde, mandelmassa och florsocker så intensivt som min första februari i Danmark i 2008.

Mina danska kompisar (som aldrig hade sett en svensk fastlagsbulle när vi mötte varandra) förstod såklart inte vad de missade och hade med andra ord ingen förståelse för mitt akuta semmel-behov. ”Kan du ikke bare spise en dansk fastelavnsbolle?” undrade de och pekade på sin egen version genom fönstren på bagerierna i området.

Istället för att baka egna semlor gav jag den danska fastlagsbullen en chans. Sällan har jag blivit så besviken. ”Tycker du inte om den?” undrade de på mitt korridorkök och var lagom förfärade över att jag inte insåg dens storhet.

Men det handlade såklart inte om att den danska fastlagsbullen inte var god. Den smakade, och smakar, nämligen alldeles utmärkt. Var till och med riktigt god. Men den smakade bara inte som en svensk semla. Och när allt man vill ha är en mjuk bulle med mandelmassa, grädde och florsocker så är en bulle med fyllning i mitten och glasyr på toppen bara inte samma sak.

Efter 10 år i Danmark har jag lärt mig att längta lika mycket efter fastelavnsboller som semlor i januari. Semlor är nästan omöjliga att hitta i Köpenhamn, så jag bakar för det mesta mina egna.

Fastelavnsboller finns överallt, men efter att ha testat mängder av olika sorter har jag upptäckt att jag faktiskt gillar min egen version bäst. Klassiska danska fastlagsbullar består ofta av en fyllning med sylt eller vaniljkräm. Jag tycker att båda delarna är a bit too much och har uppfunnit min egna fyllning med apelsinskal, vallmofrön och marsipan istället. Knappt så klassiskt men väldigt gott!

3 tips till danska fastlagsbullar
✔ Mängden mjöl i degen till danska fastlagsbullar kan variera. Börja med att tillsätta 5 dl mjöl. Klistrar degen rejält efter att du tillsatt smöret är det en bra idé att använda lite mer mjöl. Det kan även vara en bra idé att använda lite extra mjöl när du ska kavla ut degen senare i processen.
✔ Man kan använda olika slags fyllning i danska fastlagsbullar. Två populära versioner i Danmark är med vaniljkräm eller marmelad. Tycker du att det låter gott kan du använda det istället.
✔ Det kan vara lite klurigt att få fyllningen att stanna kvar i fastlagsbullen. Det är viktigt att du kniper ihop degen ordentligt innan du vänder på bullen. Får du inte ”stängt” fastlagsbullen ordentligt så flyter innehållet ut i ugnen.

Recept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. KräsenRecept: Danska fastlagsbullar | Frk. Kräsen

Danska fastlagsbullar
(12 bullar, 3 timmar)

1 dl mjölk
50 g jäst
5-6 dl mjöl
1 knivspets salt
0,5 tsk kardemumma
1 knivspets vaniljpulver
1 dl socker
2 ägg
225 g smör
75 g marsipan
0,5 dl vallmofrön
2 ekologiska apelsiner
1 dl florsocker

Smula jästen i en skål.
Värm mjölken. Den ska vara fingervarm (cirka 37 grader).
Häll mjölken i skålen och rör ut jästen.
Tillsätt 5 dl mjöl, salt, 0,75 dl socker, 1 ägg, kardemumma och vaniljpulver. Arbeta ihop till en smidig deg.
Skär 125 g smör i tunna skivor. Skär hål i degen och fördela smöret.
Knåda ihop så att smöret fördelar sig jämt i degen. Tillsätt eventuellt lite extra mjöl om degen blir för klistrig.
Låt degen jäsa en timme.
Riv marsipanen grovt. Riv apelsinskalet fint.
Blanda 100 g smör, 0,25 dl socker, vallmofrön, marsipan och apelsinskal.
Knåda försiktigt degen och dela den i 16 delar.
Kavla ut varje del till en liten fyrkant. Använd extra mjöl om degen klistrar.
Lägg lite fyllning i mitten av varje fyrkant.
”Vik ihop” fyrkanten genom att låta de fyra hörnen mötas i mitten. Tryck ihop sidorna med fingrarna.
Vänd på bullen.
Lägg alla bullarna på en bakplåt.
Låt bullarna jäsa 1 timme.
Vispa ett ägg och pensla bullarna.
Baka i ugnen i 8-10 minuter vid 225 grader. Låt bullarna kylas ner.
Pressa apelsinsaft från apelsinerna. Blanda lite åt gången med florsocker. Fördela på toppen av bullarna.

PS.
Är du nyfiken på att prova danska versioner av andra kakor? Här är mitt recept på danska dammsugare.

0

Kommentera

Magnus

Käkade min första danska bolle och gillade den . Köptes på brugsen och väldigt god deg
Väl hemma köptes två torra färdiga semlor med massa billig grädde ochsvaldes med Absolut Elixir som smakade semla (kardemumma)
Nu väntar jag bara på det danska ölet som bryggds med danska winebröd i malten , i Sverige byggdes en semleöl som jag dock inte han prova

linn

Fanns det en semleöl i Sverige? Det låter onekligen lite speciellt. Måste väl smaka som en blandning av öl och amaretto tänker jag? Känns ju inte som den första kombinationen jag skulle prova – men nog inte sista heller. Kul!

Kommentarer är avstängda