2018-04-09

Recept: Dansk kycklingröra

Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen

När jag var hemma hos mina föräldrar i påsken serverade jag dansk ”hønsesalat” en av dagarna. ”Den rätten har jag bläddrat förbi i din kokbok flera gånger,” sa min mamma när jag stod i köket och lagade mat. Jag skulle precis fråga henne om varför hon bläddrat vidare i boken varje gång när hon själv fortsatte. ”Jag tycker att den har ett så konstigt namn. Hönssallad? Alla kan ju se på bilden att det där inte har något med sallad att göra.”

Hon har väl egentligen rätt. Om man inte har hört om dansk hönssallad förr så är det svårt att tänka på en sallad när man ser den här rätten. För i de flestas optik är sallad mer eller mindre grön. Svenska ordboken skriver att sallad är en ”kall mat­rätt som består av färska hackade grön­saker och (ofta) någon slags sås”. Och även om dansk hönssallad både serveras kall och till den grad innehåller någon slags sås så känns namnet lite fel när man tittar på bilden.

”Det här var gott,” sa min pappa när han tuggat i sig lite av sin macka med hönssallad till lunch. ”Men ska du lägga den på din svenska blogg får du hitta på ett annat namn.” Ytterligare en macka senare hade vi bestämt att kycklingröra nog känns mer rätt. I Danmark käkar man det som pålägg i en sandwich eller på rågbröd, men jag kan föreställa mig att det även fungerar bra i till exempel bakad potatis.

3 tips till god kycklingröra
✔ I klassisk dansk hönssallad brukar man inte ha så mycket grönsaker, men jag tycker att det blir godare med sparris. Om sommaren är det även gott att tillsätta lite extra gröna ärtor.
✔ Jag brukar smaksätta min kycklingröra med citronsaft. Har du ingen citron hemma kan du ersätta det med 0,5 tsk vinäger. Äppelcidervinäger är till exempel toppen.
✔ Det är en smaksak hur mycket majonnäs versus creme fraiche där är i kycklingröran. Smaka dig fram till en kombination du gillar.

Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen Recept: Dansk kycklingröra | Frk. Kräsen

Dansk kycklingröra
(2 personer, 30 minuter)

4 skivor grovt bröd
1 kycklingbröst
100 g champinjoner
1 klyfta vitlök
1 msk olja
8 sparris
0,25 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
0,5 tsk senap
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
0,5 tsk curry
0,5 citron

Koka kycklingbröstet i en gryta i 15 minuter. Låt det svalna och skär i mindre bitar.
Tvätta champinjonerna. Skär i skivor. Hacka vitlöken fint.
Stek champinjon och vitlök i olja i en stekpanna i 6 minuter. Låt svalna.
Skär sparrisen i skivor.
Blanda creme fraiche, majonnäs, senap, curry, salt, peppar och citronsaft.
Tillsätt kyckling, champinjoner, vitlök och sparris. Blanda.
Servera kycklingröran på grovt bröd.

PS.
Vill du testa fler danska recept? Så fall har jag ett recept på ”boller i karry” – som är en dansk specialitet. Det är köttbullar i currysås. Jag har även ett recept på danska fastlagsbullar som är gott.

1