2018-11-06

Recept: Citronpaj med italiensk maräng

Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen

Idag drämmer jag till med ett betydligt längre recept än jag brukar. Men den här citronpajen med italiensk maräng är värd varenda minut i köket. Orkar du baka dig igenom alla stegen väntar en väldigt god fikapaus.

Innan vi hoppar vidare till receptet måste jag nästan berätta varför jag har bakat citronpaj.
För ja.
Där finns en bakgrundshistoria.

Följer du med på min Instagram (och förstår mina danska bildtexter där!) har du kanske redan läst om det en gång. För just nu går den danska versionen av ‘Hela Sverige bakar’ på TV. På den här sidan av Öresundsbron heter programmet ‘Den store bagedyst’ och ett par dagar efter att varje avsnitt har visats på TV har jag lagt upp en video på min danska YouTube-kanal. I varje video analyserar och kommenterar jag avsnittet som har varit. Och så testar jag att baka en av kakorna från programmet.

Förra veckan var det chokladtema i ‘Den store bagedyst’. Första uppgiften var att baka egna chokladbarer – i stil med Twix, Snickers och Mars. I min video om avsnittet konstaterade jag att jag gärna hade smakat nästan alla. Alla utom en. En av deltagarna, Christina, hade bakat proteinbarer. Det tyckte jag varken lät speciellt gott eller kreativt, så i min video förklarade jag varför jag varken ville smaka på hennes chokladbar eller tyckte att proteinbarer var en speciellt bra idé.

Efter att jag hade lagt upp videoen på YouTube fick jag ett meddelande på Instagram. Från Christina. Hon konstaterade att hon alltså inte alls är så sund som jag fick det att låta och gillar choklad minst lika mycket som mig. Hon avslutade meddelandet med att skriva ”från Christina – som inte är någon sundhetsfreak!”.

Om jag fick dåligt samvete efter att ha läst hennes meddelande? En smula. För även om jag tycker att proteinbarer låter tråkigt så var det nog inte min mest eleganta formulering. Så jag bestämde mig för att be Christina om ursäkt i min video den här veckan. Och istället för att baka en av kakorna från programmet så bakade jag en av Christinas favoritkakor från hennes blogg. Hennes danska kakblogg är nämligen full av goda kakrecept (som absolut inte är sunda!) och när jag frågade snällt fick jag gärna dela hennes recept på citronpaj med italiensk maräng.

Christinas citronpaj smakar fantastiskt, så jag har översatt receptet till svenska. Hoppas att ni gillar den lika mycket som jag gör.

Och om ni undrar.
Ja. Christina accepterade min ursäkt.
Tänk vad lite kaka kan göra!

3 tips till citronpaj med maräng
✔ Man ska helst jobba så lite som möjligt med mördeg. Så snart degen hänger ihop ska den in i kylen och vila. Jobbar du med den för mycket så blir det svårt att kavla ut den senare. Klistrar den fast i bordet kan du lägga lite plastfolie över och under degen när du kavlar.
✔ Det är viktigt att aluminiumfolien täcker både bottnen och kanterna av pajen dom första 15 minuterna. Annars riskerar du att bränna kanterna på pajen och då blir den inte speciellt god.
✔ Låt inte sockersirapen bli kall på plattan när du står och vispar. Då stelnar den och blir konstig. Det är bättre att hälla i allt i vitorna i en långsam stråle. Blir den hård och konstig kan du tillsätta en smula vatten och värma upp den igen. Då brukar konsistensen blir bra.

Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen Recept: Citronpaj med italiensk maräng | Fröken Kräsen

Citronpaj med italiensk maräng
1 paj (cirka 10 bitar), 3 timmar

Mördeg:
170 g kallt smör
250 g mjöl
65 g florsocker
1 knivspets vaniljpulver
1 knivspets salt
1 litet ägg

Citronkräm:
2 eko-citroner
100 g socker
2 ägg
2 äggulor
2 dl vispgrädde

Maräng:
125 g äggvitor
200 g socker
1 dl vatten

Mördeg:
Skär smör i mindre bitar.
Blanda smör, mjöl, florsocker, vanilj och salt i en mixer. Mixa ihop.
Tillsätt ägget och mixa igen. Arbeta eventuellt ihop degen försiktigt med händerna om det behövs.
Låt degen vila i kylen i 1-2 timmar.
Kavla ut degen. Placera den i en pajform (cirka 25 cm i diameter), så den täcker botten och kanterna. Skär av en skarp kant på degen runt kanterna.
Sätt formen i kylen i 10-30 minuter. Nagga den med en gaffel.
Lägg ett ark aluminiumfolie på toppen af kakan. Fyll på med matvete eller torkade kikärtor. Detta gör att dejen inte puffar upp.
Baka kakan vid 220 grader i 15 minuter. Ta därefter bort folien och kikärtorna. Skruva ner ugnen på 150 grader och baka ytterligare 10 minuter.

Citronkräm:
Blanda socker, ägg, äggulor och vispgrädde i en mixer.
Riv skalet på en citron. Tillsätt i mixern.
Skär bort resterande skal på båda citronerna. Skär ut citronfilérna och tillsätt i mixern. Se till att det vita skalet och kärnorna inte kommer med.
Mixa ihop. Häll i pajformen.
Baka i 30 minuter vid 150 grader. Låt kakan bli kall.

Maräng:
Vispa äggvitorna hårda och spetsiga.
Blanda socker och vatten i en gryta. Kok till en halvtjock sockersirap (har du en termometer ska blandningen vara 121 grader).
Tillsätt sockersirapen i äggvitorna långsamt samtidigt som du vispar.
Vispa vidare till du har en seg och blank maräng. Det tar 10-15 minuter.
Spritsa marängen på pajen. Bränn försiktigt med en gasbrännare.

6

Kommentera

Josefin

Jag älskar sättet du presenterar ingredienserna på!!

Linn

Tack! Så kul att höra 🙂

Kommentarer är avstängda