2018-01-03

Recept: Chokladmousse

Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen

Vissa personer har blivit serverad hemmagjord chokladmousse från barnsben. Andra har vuxit upp med Ekströms chokladpudding. Jag tillhör utan tvekan kategori två. Den ’shake and bake’-aktiga puddingen var min favoritdessert fram till mitten av gymnasiet. Efter det höll mitt chokladpudding-ätande paus i några år, innan jag fick körtelfeber och varvade jordgubbsyoghurt och chokladpudding från sängen i två veckor.

När jag flyttade till Danmark hände två saker.

1. Jag hittade inte någon färdig chokladpudding-mix på hyllorna.
2. Jag insåg att det inte var helt socialt acceptabelt att importera chokladpudding-mix från Sverige. I alla fall inte efter att man startat en matblogg.

Således inleddes jakten på ett substitut. När jag översatte pudding till danska blev det till budding. Budding får danskarna att tänka på dallrande geleklumpar och 80-talet, så efter ett tag gav jag upp och bestämde mig för att trolla fram en perfekt chokladmousse istället. Inte fullständigt samma sak. Men nära nog.

Mitt första försök var för fem år sedan. Jag satte den på första försök och över en skål hemmagjord mousse kunde jag konstatera att det ju var hur lätt som helst att göra själv.

Till trots för min omedelbara succé med chokladmoussen gick det flera år innan jag bestämde mig för att trolla fram en portion igen. Vi kan faktiskt spola fram helt till hösten 2017. Plötsligt fick jag lust till en portion och med både ägg, grädde och choklad i kylskåpet var det bara att gå igång.

Halvvägs in i receptet insåg jag att första gång nog hade varit lyckans gång och att chokladmousse absolut inte är ”hur lätt som helst” att göra själv. Alla som någon gång testat (eller sett diverse bakprogram på TV) kan nog räkna ut vad som hände. Moussen skar sig och innehållet i skålen liknade allt annat än en mousse.

När man jobbar med mat är det extra frustrerande när saker inte funkar i köket, så nästa dag försökte jag igen. Och igen. Och igen. Efter fem portioner chokladmousse i papperskorgen bestämde jag mig för att receptet skulle samma väg och att jag kan göra en bättre version själv. Efter ytterligare två veckors experimenterande sa M stopp. ”Snälla, kan du inte pausa? Jag kan inte äta mer chokladdesserter nu”.

Eftersom en av mina kunder beställt fem söta recept med kardemumma bestämde jag mig för att pausa och fokusera på småkakor ett tag istället. Men så snart kardemumma-recepten var färdiga försökte jag igen – och den här gången gick det betydligt bättre. Efter ett high five och chokladmousse-ätande direkt från skålen försökte jag igen. Bara för att vara säker på att receptet faktiskt fungerar.

Hittills har det här receptet på chokladmousse funkat för mig varenda gång. Jag lovar inte att det funkar för dig, men jag håller tummarna. Det smakar inte helt som Ekströms, men det är väldigt gott.

3 tips när du gör chokladmousse
✔ En anledning till att chokladmousse skär sig och blir grynig i konsistensen är att ingredienserna har olika temperatur när du blandar ihop dom. Se till att äggulorna står framme lite, så dom inte är kylskåpskalla. Och häll inte i chokladen och grädden när det är för varmt.
✔ I Danmark har alla över 25 år fortfarande ett rätt skakigt förhållande till rå ägg (hey salmonella-epidemi förr i tiden). Därför gör man chokladmousse på pastöriserade ägg här. Men receptet borde såklart funka lika bra med helt vanliga ägg.
✔ Jag använder 70% choklad, men vill du använda en ljusare funkar det också helt okey.

Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse | Frk. KräsenRecept: Chokladmousse | Frk. Kräsen

Chokladmousse
(4 personer, 1 timme + 5 timmar i kylen)

75 g mörk choklad
0,75 dl vispgrädde
2 äggulor
0,5 dl socker
2 äggvitor

Hacka chokladen.
Häll grädde i en gryta och koka upp. Stäng av värmen och tillsätt chokladen.
Rör ihop grädde och choklad. Sätt åt sidan så att temperaturen faller.
Vispa äggulor och socker luftigt, gärna med en elvisp.
Vänd försiktigt ner innehållet i grytan med innehållet i skålen.
Vispa äggvitorna luftiga och fasta.
Vänd försiktigt ner äggvitorna i moussen. Använd till exempel en slickepott för att vända ihop alla ingredienserna.
Häll chokladmoussen i glas och sätt i kylskåpet i minst 5 timmar.

0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.