2018-04-12

Recept: Chokladmousse med avokado

Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen

Idag kör jag på med sötsaker från morgonstunden och bjuder på chokladmousse med avokado. Jag har ju redan ett helt klassiskt recept på chokladmousse här på bloggen, så nu tänker jag att det passar bra med ett alternativ så det finns lite att välja mellan.

Chokladmousse gjord på avokado är efterhand en rätt gammal nyhet. 2013 fullständigt exploderade mitt Pinterest-feed av bilder på alternativa efterrätter. Det verkade som att avokado-moussen var omåttligt populär. Mitt första försök var baserat på ett recept från en stor amerikansk matsida och jag var allt annat än begeistrad när jag smakade på resultatet. Det var bittert och smakade bara av avokado och besk kakao. Ungefär så långt ifrån en god chokladmousse som man kan komma.

Men mitt i min deppiga smakupplevelse kunde jag ändå se poängen med chokladmousse med avokado. Så jag experimenterade vidare. Adderade lite honung för att få sötma. Testade med grekisk yoghurt och lime för att få syra. Och jordnötssmör för att… alla väl älskar jordnötssmör? Och efter diverse experiment i köket ”satt den i skåpet”, som man säger på danska när det äntligen har blivit precis som man vill ha det. För det har den här chokladmoussen blivit.

När chokladmousse med avokado poppade upp i 2013 var diverse bloggare och magasiner ute och hyllade den som den perfekta ”sunda efterrätten”. En sån som man kan äta utan dåligt samvete. Den inställningen till mat och söta saker är så långt från min inställning man överhuvudtaget kan komma. Jag hade föredragit om uttryck som ”att unna sig” och ”äta med gott samvete” hade försvunnit från den svenska vokabulären helt och hållet.

Men varför ska man käka chokladmousse gjord på avokado om det inte är för att den är sundare än vanlig chokladmousse kanske du tänker nu? Det finns flera anledningar.

1. Vanlig chokladmousse är förfärlig att göra. Det tog mig nästan 20 försök att komma på ett mer eller mindre idiotsäkert recept där moussen inte skär sig. Har du lika många dåliga chokladmousse-minnen som jag har är den här moussen ett säkert kort.

2. Det går snabbt och genererar mindre disk än vanlig chokladmousse. Mindre disk = alltid bra.

3. I min matbutik köper man nästan alltid avokado i små nät med 4-5 stycken i varje. Till att börja med är ingen avokado mogen. Men plötsligt! Plötsligt ligger där fem mjuka avokado och man förstår inte hur man ska hinna använda alla innan de blir för mjuka. Lösningen heter chokladmousse.

Övertygad än? Bra!

3 tips till chokladmousse med avokado
✔ Chokladmoussen blir godast om avokadon är mjuk men inte brun. Är avokadon hård tycker jag att du ska vänta några dagar med att använda det här receptet – resultatet blir inte bra med hård avokado.
✔ Använd kakao med hygglig kvalitet. Ju bättre den smakar, ju bättre smakar hela desserten.
✔ Jag älskar jordnötssmör, men den här chokladmoussen blir god med andra slags nötsmör också. Har du en annan favorit kan du absolut testa med den.

Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen Recept: Chokladmousse med avokado | Frk. Kräsen

Chokladmousse med avokado
(2 personer, 15 minuter + 1 timme i kylen)

2 avokado
4 msk grekisk yoghurt
2 msk honung
1 knivspets salt
1 knivspets vaniljpulver
0,75 dl kakao
1 tsk jordnötssmör
1 eko-lime

Blanda avokado, yoghurt, honung, salt, vaniljpulver, kakao och jordnötssmör i en mixer. Mixa.
Riv skalet på limen. Tillsätt i moussen.
Smaka av moussen med limesaft.
Sätt i kylskåpet i 1 timme.
Servera till exempel med bär eller färsk frukt.

0

Kommentera

men mums!! det här både låter och ser så himla gott ut. måste testa!

linn

Kul att du tycker att det låter gott 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.