2017-09-09

Recept: Kladdkaka

Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen

Ett av de mest populära recepten på min danska matblogg är svensk kladdkaka. Danskarna är inte helt med på vad ”kladdig” egentligen betyder, men när jag säger att kladdkakan är ”världens bästa chokladkaka” så brukar resten inte vara så viktigt. Och när jag dessutom kan förklara att Kladdkakans Dag den 7 november är en ytterst viktig svensk dag att fira så är diskussionen helt säkert avslutad. Så nu har kladdkakan minst lika hög status hos mina danska kompisar som kanelbullen.

Kladdkakan har varit min favoritkaka nästan alla år jag bott i Danmark och jag tror faktiskt att jag serverat den på varenda adress jag bott på. Innan jag flyttade till Köpenhamn bodde jag på fyra olika korridorkök på samma kollegie i Århus, och när mitt tredje andrahandskontrakt gått ut och jag flyttade in på ännu en ny korridor möttes jag av lika många ”vi har hört om din chokladkaka” som ”hej”. Så man kan väl säga att ”den svenska chokladkakan” funkar bra i alla möjliga sammanhang.

3 tips til en god kladdkaka
✔ Baka kakan med smör. SMÖR! Inte margarin.
✔ Har du inte strösocker hemma kan du byta ut det mot rörsocker.
✔ I vanliga fall kan man sticka en tandpetare i en kaka för att se om den är färdig. Men eftersom kladdkakan ska vara kladdig (det blir den här sortens kaka som inte innehåller bakpulver) så behöver du inte kontrollera den innan du tar ut den ur ugnen.

Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. Kräsen

Kladdkaka
(1 kaka, 45 minuter)

2 ägg
3 dl socker
100 g smör
2,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 knivspets vaniljpulver
1 knivspets salt

Smält smöret.
Vispa ägg och socker luftigt.
Häll smöret i blandingen. Rör ihop.
Blanda mjöl, kakao, vaniljpulver och salt. Vispa ner i degen.
Sätt ett bakplåtspapper i en springform (20-25 cm i diameter). Häll i degen i formen.
Baka kakan vid 200 grader i cirka 18-20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Låt kakan stå ett ögonblick innan du serverar den. Pynta till exempel med florsocker eller färska bär.

Andra recept med choklad:
Luftig och god chokladmousse
Chokladmousse med avokado

0