2018-03-18

Recept: Chiagröt med kokosmjölk och hallon

Recept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. Kräsen

Egentligen är de bästa recepten väl de som man gör igen och igen? Jag käkar chiagröt med hallon till frukost varenda dag, så idag tänker jag att det får lov att vara med på bloggen.

I vanliga fall äter jag frukost i rätt rimlig tid, men idag blev det sent. Det har en vettig förklaring, för igår följde jag med Morten på Bodil-prisen. Bodil-prisen kan nog bäst beskrivas som den danska motsvarigheten till svenska Guldbaggegalan. Morten jobbar som filmrecensent, så han sitter med i juryn som ska välja ut Danmarks bästa filmer. Och förra året såg jag nästan alla danska filmer som blev nominerade till en Bodil, så i år var det rätt kul att följa med till prisutdelningen och sitta i publiken och hålla tummarna för mina favoriterfilmer.

Fast att det var en dansk prisutdelningen så var Sverige uppe på scenen och mottog pris två gånger. Den svenske fotografen Maria von Hausswolff vann pris för att ha filmat Vinterbrødre. Den såg Morten och jag precis innan jul i mini-biografen Gloria, som ligger bredvid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Jag kan inte göra annat än ge juryn rätt, för filmen är fantastiskt filmad. När det är sagt tyckte jag att resten av filmen var lång, konstig och alldeles för pretentiös för min smak. Jag var med andra ord inte ett dugg överraskad över att alla danska recensenter älskade den.

En stund senare vann Ruben Östlund och The Square pris för bästa utländska film, och Ruben var också på plats för att mottaga priset. Han avslutade sitt tacktal med att säga ”tack till Lillebror Danmark” och när showen var slut var jag tvungen att leta upp honom och Maria på festen och be om en selfie. Kände mig som en starstruck tonåring, men det var helt enkelt en för bra möjlighet för att inte lägga stolt- och coolheten åt sidan. Så när jag käkade frukost idag kunde jag titta på världens suddigaste selfie med två av Sveriges största filmtalanger i min telefon samtidigt. Bra grejer alltså!

3 tips till chiagröt
✔ Det är viktigt att du använder kokosmjölk light. Använder du vanlig kokosmjölk kommer gröten att bli helt hård, för att det är så hög fettprocent i den.
✔ Blanda ihop gröten ordentligt innan du sätter den i kylskåpet.
✔ Jag brukar ha granola på toppen av min chiagröt, men det smakar även gott att vända ner den i gröten.

Recept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. Kräsen Recept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. KräsenRecept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. Kräsen Recept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. Kräsen Recept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. Kräsen Recept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. KräsenRecept: Chiagröt med kokosmjölk, hallon och granola | Frk. Kräsen

Chiagröt med kokosmjölk och hallon
(15 minuter + 6 timmar i kylen)

1 burk kokosmjölk light
0,75 dl chiafrö
0,5 lime
1 tsk vatten
0,5 dl frusna hallon
1 dl granola

Skaka burken med kokosmjölk innan du öppnar den. Kör eventuellt innehållet i en mixer om det ligger i två lager.
Blanda kokosmjölk, limesaft och chiafrö.
Sätt i kylskåpet i minst 12 timmar.
Blanda vatten och hallon i en gryta. Värm på låg värme.
Lägg upp chiagröt i en skål. Fördela hallon och granola på toppen.

0

Kommentera

men mums! det här ser så gott ut. och jag som verkligen borde börja äta andra saker än smoothie bowl.. haha :’) tack för tips!

linn

Åh, glad för att jag kan inspirera! 🙂

Kommentarer är avstängda