Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen

Ett av de mest populära recepten på min danska matblogg är svensk kladdkaka. Danskarna är inte helt med på vad ”kladdig” egentligen betyder, men när jag säger att kladdkakan är ”världens bästa chokladkaka” så brukar resten inte vara så viktigt. Och när jag dessutom kan förklara att Kladdkakans Dag den 7 november är en ytterst viktig svensk dag att fira så är diskussionen helt säkert avslutad. Så nu har kladdkakan minst lika hög status hos mina danska kompisar som kanelbullen.

Kladdkakan har varit min favoritkaka nästan alla år jag bott i Danmark och jag tror faktiskt att jag serverat den på varenda adress jag bott på. Innan jag flyttade till Köpenhamn bodde jag på fyra olika korridorkök på samma kollegie i Århus, och när mitt tredje andrahandskontrakt gått ut och jag flyttade in på ännu en ny korridor möttes jag av lika många ”vi har hört om din chokladkaka” som ”hej”. Så man kan väl säga att ”den svenska chokladkakan” funkar bra i alla möjliga sammanhang.

3 tips til en god kladdkaka
✔ Baka kakan med smör. SMÖR! Inte margarin.
✔ Har du inte strösocker hemma kan du byta ut det mot rörsocker.
✔ I vanliga fall kan man sticka en tandpetare i en kaka för att se om den är färdig. Men eftersom kladdkakan ska vara kladdig (det blir den här sortens kaka som inte innehåller bakpulver) så behöver du inte kontrollera den innan du tar ut den ur ugnen.

Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. Kräsen Recept: Kladdkaka | Frk. KräsenRecept: Kladdkaka | Frk. Kräsen

Kladdkaka
(1 kaka, 45 minuter)

2 ägg
3 dl socker
100 g smör
2,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 knivspets vaniljpulver
1 knivspets salt

Smält smöret.
Vispa ägg och socker luftigt.
Häll smöret i blandingen. Rör ihop.
Blanda mjöl, kakao, vaniljpulver och salt. Vispa ner i degen.
Sätt ett bakplåtspapper i en springform (20-25 cm i diameter). Häll i degen i formen.
Baka kakan vid 200 grader i cirka 18-20 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
Låt kakan stå ett ögonblick innan du serverar den. Pynta till exempel med florsocker eller färska bär.

Andra recept med choklad:
Luftig och god chokladmousse
Chokladmousse med avokado

0
Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen

För ett par veckor sedan spenderade M och jag en vecka i ett sommerhus vid Vesterhavet. (Det kallas visst Nordsjön på svenska, men nu har jag bott så länge i Danmark att det känns helt fel att säga Nordsjön. I min värld heter det ju Vesterhavet.) Vi hade lånat sommarhuset av en kompis föräldrar och ägnade hela veckan åt att plocka svamp och havtorn, bada, sova länge och sitta på terassen med en kopp kaffe i ena handen och en bok i den andra.

När vi skulle åka hem hämtade M’s mamma oss. När hon släppte av oss på flygplatsen i Aalborg trollade hon fram en påse från bagaget och gav till mig. ”Lite plommon,” sa hon. ”Vi har fått så många så jag tänkte att du säkert kan göra något trevligt till bloggen med några.” Och så kramades vi hejdå och M och jag stressade in för att hinna i tid och körde både vår plommonpåse och tre kvistar havtorn genom säkerhetskontrollen.

Det var först när vi satt och väntade på vårt flyg som jag tittade ordentligt i påsen med plommon och insåg att ”några stycken” plommon i M’s mammas värld snarare betydde över 100 plommon och att vi nog skulle vara glada för att ingen vägt vårt bagage. För hur tusan förklarar man flera kilos övervikt i frukt?

När vi kom tillbaka till Köpenhamn ägnade jag den kommande veckan åt att göra fler kakor och recept med plommon än jag någonsin gjort tidigare. Det mest klassiska var den här smulpajen med plommon som alltid smakar lika gott.

3 tips till smulpaj med plommon
✔ Jag använder samma deg till alla sorters smulpaj jag bakar. Så när du inte kan köpa plommon mer i år kan du till exempel fylla din crumble med äpple istället.
✔ Har du inte brun farin kan du använda vanligt strösocker istället.
✔ Jag använder mandlar i min smulpaj, men gillar du någon annan sorts nötter eller mandlar kan du använda det istället.

Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med plommon | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med plommon | Frk. Kräsen

Smulpaj med plommon
(1 smulpaj, 45 minuter)

1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl mjöl
125 g smör
50 g mandelmassa/marsipan
400 g plommon
3 msk brun farin
1 knivspets vaniljpulver
0,5 citron
50 g mandlar

Skär smöret i mindre bitar.
Blanda mjöl, havregryn, socker och smör.
Riv marsipan i degen. Arbeta snabbt ihop till smulor med fingrarna.
Fördela hälften av smulorna i botten av en pajform (cirka 25-30 cm i diameter).
Baka vid 200 grader i 8 minuter.
Dela plommonen på mitten. Skär bort kärnan.
Blanda plommon, brun farin och vaniljpulver. Pressa citronsaft över och vänd ihop.
Fördela plommonen i pajformen.
Hacka mandlarna.
Fördela resten av degen och mandlarna på toppen av plommonen.
Baka cirka 20 minuter vid 200 grader. Kakan ska bli gyllene i färgen.

PS.
Har du fler plommon? Då tycker jag att du ska göra havregrynsgröt med mandelmjölk och bakade plommon. Supergod frukost!

0
Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen

Idag ska det handla om picklad rödlök. Eller inlagd rödlök, om du föredrar det namnet.

Första gången jag stötte på ett recept som krävde picklad rödlök var jag rätt skeptisk. Jag var allt annat än förtjust i rå lök och hade ärligt talat svårt att se hur mycket mer fantastisk den kunde bli av att simma runt i en ättiksblandning i några veckor.

En vecka senare var det dags för första test. Jag hade gått all in på hemmagjord fastfood och både bakat egna tortillabröd och fixat hemmagjord falafel. Jag tänkte att om det är någon gång picklad rödlök funkar så måste det vara till den kombinationen.

Man säger ju att det tar några gånger att ”omvända” kräsna vuxna. Men min skeptiska inställning försvann ungefär halvvägs igenom min första falafelrulle. För hallå! Picklad rödlök är ju för nice. Nu för tiden står det alltid en stor glasburk i mitt kylskåp och jag äter det till nästan allt. Hamburgare, pizza, wraps, sallader och diverse mackor blir godare på det här sättet. Mums!

4 tips till picklad rödlök
✔ Picklad rödlök blir mildare i smaken än helt färsk rödlök. Så det gör inget om skivorna blir lite tjocka, för när den är picklad smakar den inte lika skarpt.
✔ Använd ättikssyra till inlagda grönsaker när du gör picklad rödlök. Den brukar stå tillsammans med vinäger i matbutiken.
✔ Många som picklar eller lägger in rödlök använder en 1-2-3-lag. Det betyder att man har en del ättika, två delar socker och tre delar vatten. Det tycker jag blir lite mesigt, så jag använder en 1-1-1-lag istället. Tycker du att löken får för mycket smak av ättika kan du testa en 1-2-3-lag istället.
✔ Vill du variera din picklade rödlök lite? Du kan byta ut ingefära med till exempel vitlöksklyftor, svartpepparkorn eller hela korianderfrö. Några gånger kan man till och med köpa färdiga kryddblandningar till inlagda grönsaker.

Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen Recept: Picklad rödlök | Frk. KräsenRecept: Picklad rödlök | Frk. Kräsen

Picklad rödlök
(1 stor glasburk, 15 minuter)

2 stora rödlökar
5 cm ingefära
1 dl ättikssprit (12%)
1 dl vatten
1 dl socker

Skär löken i mindre bitar. Skala och hacka ingefäran.
Häll lök och ingefära i en glasburk med lock.
Häll vatten, ättika och socker i en gryta. Kok tills sockret har lösts upp.
Häll lagen över löken. Se till att den täcker innehållet.
Sätt lock på och förvara i kylskåpet.

Recept som är goda med picklad rödlök:
Hemmagjord falafel i wraps

0
Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen

Bakar du egen pizzadeg? Hemmabakad pizzadeg smakar betydligt bättre än den man kan köpa färdig i matbutiken och är inte speciellt svår att göra. Så det finns inga ursäkter för att låta bli.

Eller. Det finns såklart några ursäkter. Och även om jag lovprisar hemmagjord pizzadeg använder jag faktiskt en av ursäkterna rätt ofta. Det är lite pinsamt att erkänna, men sanningen är nämligen att jag köper min pizzadeg färdig från min lokala pizzeria.

Tro nu inte att jag alltid använt mig av den ursäkten. För i flera år bakade jag egen pizzadeg. Och det smakade gott. Jag var alltid nöjd med resultatet. Men när en av mina kompisar berättade för mig att man kunde gå ner till vår lokala pizzeria och köpa en klump av deras deg för 15 kronor så kände jag mig tvungen att göra det. En gång. Ni vet, för research-syfte.

Eftersom min lokala pizzeria bakar fantastiska pizzor borde jag kanske ha insett att deras pizzadeg också är fantastisk. Men trots det blev jag överraskad när jag insåg att…

1) …oavsett hur mycket jag knådat min deg så var deras lättare att kavla.
2) …luftbubblorna i pizzan blev dubbelt så stora med deras deg.
3) …deras deg smakar en aning bättre.

Upptäckten att pizzerian runt hörnet bakar bättre deg än mig var både fantastisk och förfärlig. Fantastisk för att allt har blivit så mycket enklare när jag kan gå ner och köpa en god färdig deg som bara ska kavlas ut. Men förfärligt för att jag alltid har lite dåligt samvete över att fuska i köket. Snacka om att inte leva upp till sitt rykte som matbloggare! Tänk om någon ser mig? (Jag löser det genom att nästan alltid skicka ner M till pizzerian efter deg. Det fungerar utmärkt.)

Men. Har du inte en trevlig pizzeria runt hörnet som säljer pizzadeg för 15 kronor klumpen så borde du använda det här receptet. För det är det näst bästa alternativet jag vet.

4 tips till god pizzadeg
✔ Mängden mjöl kan variera lite från gång till gång. Några gånger behövs det 6,5 dl mjöl och några gånger behövs det 7,5 dl mjöl. Det är inte så viktigt att det är precist – det är viktigt att degen får en bra konsistens.
✔ Har du en bakmaskin är det en bra idé att använda den. Ju längre du knådar degen (för hand eller i maskin) ju lättare är det att kavla ut den.
✔ Använd gärna lite extra mjöl när du kavlar ut degen så den inte klistrar.
✔ Passar det bättre att du bakar pizzadeg dagen innan? Så fall kan du använda mitt recept på kalljäst pizzadeg istället.

Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen Recept: Pizzadeg | Frk. Kräsen

Pizzadeg
(2 stora eller 4 små pizzaer)

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk socker
Cirka 7 dl mjöl

Smula jästen i en skål.
Häll vatten i skålen. Rör ut jästen.
Häll i olja, socker och salt.
Blanda i mjöl. Byt eventuellt ut 1 dl durummjöl istället för vanligt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa en timme. Nu kan degen användas till pizza.

Goda recept på pizza:
Vit pizza med kantareller och picklad rödlök

0
Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen

Jag älskar rabarber. Och jag fullkomligt älskar smulpaj med rabarber. Så när min matbutik äntligen får in rabarber så vet jag alltid vad det första jag ska baka är. Smulpaj!

När man själv är så förtjust i något är det ibland svårt att förstå att alla andra inte nödvändigtvis delar ens begejstring. Det upptäckte jag för ett par år sedan. Jag underviser amerikanska utbytesstudenter i dansk matlagning och jag kommer ihåg att jag hade köpt nog rabarber till att vi kunde baka smulpaj en av de sista gångerna vi skulle ses innan de skulle åka tillbaka till USA. Jag var lyrisk över att vi hann med en nordisk specialitet mer innan de skulle lämna landet. Det var studenterna inte. När jag visade dem mitt fynd var de mest av allt skeptiska.

”What is it?” frågade en av dom förvirrat. ”Det är ju rabarber”, svarade jag totalt opedagogiskt. ”Typ världens bästa pajingrediens. Smakar hur gott som helst.” Innan jag hann säga mer hade en av killarna tagit ett stort bett av en rå rabarber och stirrade på mig i fasa, innan han spottade ut det i närmaste papperskorg. ”It’s awful!”

En förklaring senare hade jag trots en lite skakig start övertalat både honom och de andra om att rabarber inte alls är ‘awful’. I alla fall inte i en kaka. Och även om amerikanarna inte var helt övertygade om att smulpaj med rabarber är årets bästa kaka, åt de i alla fall upp alltihop. Så helt ‘awful’ kan slutresultat trots allt inte ha varit…

3 tips till smulpaj med rabarber
✔ Jag använder samma grundrecept varje gång jag bakar crumble. Det betyder att du kan ersätta rabarbern med alla möjliga bär om du vill ha lite variation.
✔ Använd kylskåpskallt smör när du bakar crumble. Så snart smöret blir varmt är det svårt att arbeta ihop till en smulig deg.
✔ Tycker du att det är godare med valnötter eller hasselnötter kan du byta ut mandlarna mot det istället.

Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med äpple | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. KräsenRecept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen Recept: Smulpaj med rabarber | Frk. Kräsen

Smulpaj med rabarber
(1 smulpaj, 45 minuter)

150 g smör
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1,25 dl socker
250 g rabarber
1 knivspets vaniljpulver
0,5 dl mandlar

Skär smöret i mindre bitar.
Blanda mjöl, havregryn, 1 dl socker och smör. Arbeta snabbt ihop till smulor med fingrarna.
Fördela hälften av smulorna i botten av en pajform (cirka 25-30 cm i diameter).
Baka vid 200 grader i 8 minuter.
Tvätta rabarbern och skär bort toppen och de nedersta cm. Skär stänglarna i 1 cm tjocka bitar.
Blanda rabarber, 0,25 dl socker och vaniljpulver.
Hacka mandlarna.
Fördela rabarbern i pajformen.
Fördela resten av degen och mandlarna på toppen av rabarbern.
Baka cirka 20 minuter vid 200 grader. Kakan ska bli gyllene i färgen.

Andra recept på smulpaj:
Smulpaj med plommon
Smulpaj med äpple

0
Recept: Hummus | Frk. Kräsen

En stor skål med hummus. En sådan satte jag på det vingliga trädgårdsbordet på vår bakgård för några veckor sen när M och jag höll fest. Vi hade bjudit in ett gäng kompisar till rosékväll. Konceptet var enkelt. Alla skulle ta med sig en flaska rosévin och så höll vi tummarna för att det inte regnade. Och vi hade tur, för Danmark levererade årets hittills varmaste kväll. Hade det inte varit för grannarnas skull (och att vinet var slut!) hade vi nog suttit ute betydligt längre än till midnatt.

Ibland är enkla lösningar dom bästa, så menyn för kvällen var pizza. Vi delar gård med gatans bästa pizzeria, så halvvägs genom kvällen knackade vi på och beställde en blandad omgång genom fönstret. Få saker smakar ju så gott som smält ost och tomatsås under bar himmel, men jag tyckte trots allt att det var passande att servera något mer än bara tomma kolhydrater. Så innan våra kompisar kom bakade jag en omgång knäckebröd, gjorde egen hummus och snittade lite blandade grönsaker och ställde fram.

Under kvällen var det fyra personer som bad om receptet på hummusen. Dom sa att den ”smakade extra gott”. I min värld är hummus bara hummus, men när man får så många söta ord med på vägen måste man nästan dela med sig av receptet. Så här kommer mitt favoritrecept.

3 tips till god hummus
✔ Jag använder kikärtor på burk när jag gör hummus. Föredrar du att själv koka kikärtor kan du förstås göra det istället. Resultatet smakar ofta likadant.
✔ Min hummus innehåller både olja och yoghurt. Det gör den lite mer syrlig i smaken. Jag använder min vanliga frukostyoghurt, men så länge den är naturel är det inte så viktigt vilken det är.
✔ Många har spiskummin i sin hummus, så gillar du det kan du tillsätta en smula.

Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen Recept: Hummus | Frk. Kräsen

Hummus
(Cirka 3 dl, 10 minuter)

1 burk kikärtor
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
2 tsk tahini
0,6 dl olja
0,6 dl naturel yoghurt
0,5 tsk salt

Skölj kikärtorna. Låt stå ett par minuter så att allt vatten rinnner bort.
Häll kikärtor, olja, yoghurt, tahini, citronsaft, vitlök och salt i en mixer.
Mixa ihop till en jämn konsistens.
Blir din hummus för tjock kan du tillsätta mer yoghurt och/eller olja. Smaka till med citronsaft och salt.

PS.
Förstår du danska tycker jag att du ska hoppa över till min danska YouTube-kanal. Där kan du se hur du kan servera hummusen med tortillabröd, avokadosalsa och stekt halloumiost som på bilden. Här är videon med receptet.

0
Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

När jag flyttade till Köpenhamn för knappt tio år sedan hade jag ingen aning om att det skulle bli min absoluta favoritstad. Men det är det. Jag älskar mitt brokiga hipster-kvarter på Nörrebro, dom lokala ölbarer, parkerna och restaurangerna.

Jag har bott i samma kvarter på Nörrebro i sex år. När man är granne med sin favoritrestaurang, bor ovanpå stans bästa pizzeria och har två minuters promenad till kaffebaren med stort K är det några gånger frestande att bara stanna där. För varför ska man cykla vidare när allt är precis utanför dörren? Jag cyklar förstås vidare ut i stan ganska ofta, men är trots allt mest förälskad i min del av stan.

Efter nästan tio år i min favoritstad har jag en lång lista på ställen jag gillar att dela med mig av. Jag tycker att det är så deppigt att majoriteten av alla svenskar som besöker Köpenhamn vandrar samma rutt (den startar utanför Tivoli, fortsätter ner på Ströget och avslutas med smörrebröd och öl i Nyhavn) gång på gång när staden har så otroligt många andra fantastiska ställen att erbjuda. I den här guiden till Köpenhamn har jag samlat några av ställena som jag själv helst besöker och brukar rekommendera till mina kompisar.

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

GRØD (frukost)
Ungefär samtidigt som jag flyttade till Köpenhamn öppnade Lasse sitt första gröt-café några gator bort. Då var det rätt exotiskt med ett litet café som serverade gröt från morgon till kväll och det snackades om Lasse och hans gröt överallt. Sen dess har han öppnat flera GRØD i både Köpenhamn och Århus på Jylland. Men min favorit är  fortfarande hans allra första café i Jægersborggade, så gå dit och ät frukostgröt.
Adress: GRØD, Jægersborggade 50, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

The Coffee Collective (kaffe)
När M och jag precis hade träffats hade vi en av våra första kaffedejter här. Då låg Coffee Collective i en liten källare och man satt på kuddar i fönstren. Sen dess har dom växt och nu ligger dom på solskenshörnet på samma gata och har betydligt fler sittplatser – både ute och inne. Coffee Collective serverar bäst kaffe i den här delen av stan (dock är dom för snobbiga för plantmjölk – så gå bara hit om du gillar komjölk eller svart kaffe).
Adress: Coffee Collective, Jægersborggade 57, Nørrebro 

Original Coffee (kaffe och frukost)
Original Coffee är nog det ställe i Köpenhamn som jag helst dricker kaffe på. Det ligger ut mot Sjöarna på Nörrebro och är alltid packat med folk. Kaffen är god, dom har både laktosfri- och plantmjölk, servicen är bra, utsikten är nice och frukosten är toppen. För runt 50 kronor får du både rågbröd, pålägg, ägg och yoghurt. Absolut bästa stället i stan om du vill ha en god och billig frukost.
Adress: Original Coffee, Sortedam Dossering 9, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

RIST Kaffebar (café)
En liten men mysig kaffebar på en gullig gata mellan Vesterbro och Frederiksberg. RIST ligger på Værnedamsvej. Här huserar coola konstnärstyper och diverse hipsters.
Adress: RIST, Værnedamsvej 4B, Vesterbro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

KUMA (restaurang)
Jagtvej är knappast Nørrebros charmigaste gata, men KUMA är verkligen ett mysigt ställe om du gillar japansk mat. Här finns bara tolv platser och man kan inte boka bord men av någon anledning brukar det alltid finnas två lediga platser kvar när Morten och jag går dit för att äta kvällsmat. Menyn är kort och tanken är att man blandar flera små rätter. Vi brukar dela en okonomiyaki och beställa massor av tillbehör till.
Adress: KUMA, Jagtvej 101, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Osteria 16 (restaurang)
Jag älskar Italien. Maten, språket, kulturen. I Köpenhamn kan man få en liten påminnelse om hur härligt Rom och det italienska köket är om man bokar bord på Osteria 16. Konceptet där är enkelt. För 265 kronor får du åtta antipasti. Ett glas vin (eller två) på det och kvällen är räddad. Kom ihåg att boka bord – här är poppis.
Adress: Osteria 16, Haderslevsgade 16, Vesterbro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Pluto (restaurang)
Köttälskaren som gillar New York kommer älska Pluto. En festlig restaurang i industriell stil med 12 rätter för 475 kronor. Schyst mat, bra stämning. Och så har jag fått Köpenhamns bästa service när jag var här – men det vågar jag inte lova att man alltid får.
Adress: Pluto, Borgergade 16, København K. 

BÆST (restaurang)
Här kommer ännu en italiensk pärla. Har du massor av tid (och en lite större budget) ska du gå hit och käka en av deras större menyer. Har du mindre tid och pengar ska du bara beställa en pizza. Den kostar lite mer än på pizzerian på hörnet, men det är värt det. Jag lovar. Och kom ihåg att beställa bord.
Adress: BÆST, Guldbergsgade 29, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Oysters & Grill
Om där någonsin hade funnits en klassisk fjällstuga mitt i charterparadiset på Mallorca på 90-talet så hade den nog sett ut såhär. Oysters & Grill har ved stapplat längs med väggarna, blommiga vaxdukar och tända ljus och det är svårt att inte gilla det. Här serverar dom, som namnet antyder, skaldjur till förrätt och kött till huvudrätt. Det smakar ganska förträffligt och är alltid ett säkert kort.
Adress: Oysters & Grill, Sjællandsgade 1B, Nørrebro

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

La Banchina (mat och vin)
Alla jag känner älskar att spendera ljumma sommarkvällar på La Banchina. Köp en flaska rosé, beställ lite mat och sätt dig på bryggan. Det blir inte bättre.
Adress: La Banchina, Refshalevej 141A, Refshaleøen (har bara öppet på sommaren!)

Guide till Köpenhamn | Frk. Kräsen

Kølsters Tolv Haner (öl)
Är jag och mina kompisar ute och dricker öl är det rätt stor chans att vi sitter på Kølsters. Här har dom gett ölen romantiska namn som ”Sommardröm” och annat fint. Allt är ekologiskt och stämningen är alltid på topp. Är det varmt har dom massor av bänkar utanför.
Adress: Kølsters Tolv Haner, Rantzausgade 56, Nørrebro

BRUS (öl)
Ännu en nice ölbar. Här är massor av plats, massor av folk och massor av öl. Är du ölnörd blir du glad här.
Adress: BRUS, Guldbergsgade 29, Nörrebro

Depanneur (kaffe och öl)
Lagom crazy litet ställe på Nörrebros nyaste hipstergata. Depanneur betyder visst kiosk på franska, så sådan en har dom försökt starta här. Köp billig filterkaffe och en skumbanan och sätt dig på en av dom fyra fönsterplatserna eller drick en öl med kompisarna utanför. Bäst om sommaren men rätt schyst resten av året också.
Adress: Depanneur, Griffenfeldsgade 17, Nörrebro 

Ska du vidare till Malmö?
Malmö är bara 30 minuter bort med tåg. Ska du dit hittar du min guide till Malmö här.

Flera tips till Köpenhamn
Varje månad tipsar jag om mina bästa ställen till Köpenhamn på bloggen. Här är hela min ”Köpenhamn”-kategori om du vill ha flera tips.

6