Om Frk. Kräsen

Om Frk. Kräsen

Hej. Jag heter Linn och står bakom Frk. Kräsen.

För tio år sedan flyttade jag till Danmark. Det som skulle ha varit en utbytestermin blev till en termin mer och nu har jag både en dansk kille och en lägenhet på Nörrebro i Köpenhamn. Och absolut inga planer på att flytta tillbaka.

För sju år sedan bodde jag på en dansk korridor och pluggade på universitetet. På min korridor hade vi en gemensam matklubb nästan varje dag. När det blev sommarlov tog matklubben paus och kvar stod jag med en paket snabbmakaroner i ena handen och ett toastjärn i den andra. I ett försök på att motivera mig själv att lära mig några rätter med lite fler ingredienser startade jag matbloggen Frk. Kræsen. Där testade jag nya recept och delade mina mer eller mindre framgångsrika experiment i köket på danska.

För fem år sedan nominerades Frk. Kræsen till Danmarks bästa matblogg och ett år senare gick jag in på min chefs kontor och sa upp mig för att börja jobba med bloggen och mat på heltid. Några gånger måste man ju våga.

För tre år sedan utkom min första kokbok ’Mad for begyndere’. Den hyllades i danska tidningar och utan att jag helt förstod hur det gick till stod jag plötsligt i dansk morgon-tv och lagade mat i direktsändning.

Förra året utkom min tredje kokbok. När folk frågar vad jag gör säger jag att jag jobbar med mat. Jag utvecklar recept och tar bilder till danska mattidningar, företag och kokböcker.

Det tog flera år för mig att helt förstå vad dom sa på den här sidan Öresundsbron, så jag klandrar varken mina svenska kompisar eller familj när dom skickar förvirrade sms med screenshots från min blogg eller böcker och undrar vad ”piske blommerne luftige” betyder eller vad en ”blød konsistens” egentligen är.

Men nu har jag tänkt att jag ska försöka mig på en svensk version av bloggen. Den kommer säkert innehålla både stavfel och påhittade ord för efter tio år med mer danska än svenska har jag inget flow när jag skriver svenska texter alls. Jag tittar på meningarna och tänker att det ser konstigt ut men har ingen aning om vad som är fel. Och eftersom danskarna använder kommatecken i texter som om det vore konfetti på nyårsafton så vågar jag nästan lova att antalet sådana kommer att vara skrämmande högt.

Så språket ska vi inte snacka om. Recepten däremot, dom har jag faktisk ganska bra koll på nu. Så jag föreslår att du skrattar lite åt eventuella stavfel och ägnar majoriteten av tiden åt att laga mat. God fornøjelse i køkkenet!

Matbloggspriset | Frk. Kräsen

2018 vann jag ”Bästa Foto” till Matbloggspriset. Det är jag otroligt glad för. Här kan man läsa om alla vinnarna 2018.

Kontakt | Skicka gärna ett mail till linn (at) frokenkraesen.com
Bloglovin | Följ mig på Bloglovin
Instagram | Följ mig på Instagram